Silk Road: Tiltalt havde bitcoins for millioner

Det var store penge i den anonyme narkohandel på Silk Road - men den diskrete, digitale valuta bitcoin er nu blevet et bevis mod den tiltalte i sagen. Politiet har sporet værdier for op mod 90 millioner kroner til den tiltalte.

Silk Road blev lukket af politiet og erstattet af dette skilt. (© Skærmbillede fra Silk Roads hjemmeside)

De digitale mønter, bitcoin, skulle have været et anonymt og uigennemtrængeligt bolværk mod politiets efterforskning - men kan nu ende med at få den stik modsatte effekt.

Sådan er status i den igangværende og næsten film-agtige sag om narkohandelspladsen Silk Road, der for tiden løber af stablen i New York.

Sagens hovedperson er Ross Ulbricht, der har indrømmet at være skaberen af Silk Road-handelspladsen, der kun levede på det såkaldt mørke net, der kun kunne findes via det anonyme Tor-netværk. Silk Road var en slags eBay for stoffer, våben og andre ulovligheder, og betalinger skete i den diskrete, digitale valuta, bitcoin.

Sitet blev lukket samtidig med, at politiet i oktober 2013 anholdt Ross Ulbricht på hans lokale bibliotek, hvor han netop var logget ind på Silk Roads administratorside og chattede med den betjent, der i et år havde infiltreret narkositet.

Forsvarer: Det var en anden

Ulbricht nægter sig skyldig, og hans forsvarer har under sagen, under stor debat, gjort meget for at få skubbet skylden for narkohandlen over på en helt anden person, der slet ikke er sigtet i sagen.

Nu viser det sig imidlertid, at politiet gennem længere tid har analyseret de transaktioner i bitcoins, der er flydt fra narkohandlen og ind på Ulbrichts personlige konto. Transaktioner i bitcoin er offentlige og kan aflæses af den såkaldte block chain - men det kan være svært at knytte en fysisk person til den snørklede, anonyme bitcoin-adresser.

Det var dog lettere i Ulbrichts tilfælde, fordi hans såkaldte bitcoin-wallet (en digital pung for bitcoins), lå på den krypterede computer, som politiet beslaglagde, da han blev anholdt.

Det kom frem under retsmødet torsdag, hvor en FBI-agent, der havde været involveret i efterforskningen, afgav forklaring. Han kunne fortælle, at politiet havde fulgt mere end 700.000 bitcoins fra Silk Road og hen mod Ulbrichts personlige beholdning, hvoraf en del blev fundet på den computer, politiet beslaglagde.

Drømte om at åbne en bank

Under forrige retsmøde var denne computer også i fokus, fordi Ulbricht have brugt den til at tage notater med sine ideer om, hvad Silk Road kunne udvikle sig til - herunder eksempelvis en bank.

Ulbricht har forklaret, at han, efter at have skabt Silk Road afhændede markedspladsen til nogle andre. Under efterforskningen interesserede politiet sig blandt andet for den franskfødte Mark Karpeles, der er den fallerede chef for bitcoinbørsen MtGox, der i begyndelsen af 2014 kollapsede under dramatiske omstændigheder.

Karpeles er dog hverken sigtet eller tiltalt i sagen.