Skal du opdatere din iPhone? Her er de vigtigste nyheder i iOS 10

Apples styresystem til iPhone og iPad, iOS10, kan downloades fra i aften. Her er hvad du får, hvis du opdaterer.

iOS 10 inkluderer en del nyheder. Et par af dem gør rent faktisk en forskel i daglig brug.

Det er nu tre måneder siden, Apple første gang præsenterede nyhederne i iOS 10, og jeg har i de sidste to måneder brugt en betaversion af styresystemet.

Nedenfor følger min oplevelse af Apples nyeste mobilstyresystem, men inden vi for alvor går i gang med detaljerne, så lad os tage afslutningen først.

Skal du opdatere i dag?

“Ja, helt sikkert”, hvis du har en nyere iPhone eller iPad (fra iPhone 6 eller iPad Air 2).

“Nej, vent,” hvis du har en ældre enhed end ovennævnte.

iOS 10 kører hurtigt og stabilt på nye enheder, men opdateringer af styresystemet har mere end en gang i historien gjort ældre telefoner og tablets gumpetunge og nærmest helt umulige at danse med.

Er du ejer af en af sidstnævnte så lad i stedet andre utålmodige sjæle teste, om det gør din udgave af iPhone eller iPad for langsom til, at det giver mening at opdatere.

Men nu til sagen:

En af de bedre opdateringer af iOS

Er iOS 10 Apples bedste mobilstyresystem nogensinde?

I grunden er det et tåbeligt spørgsmål. For med få (men markante) undtagelser i historien, er en videreudvikling af et driftsikkert styresystem jo et projekt, der drejer sig om at finpudse, optimere og bygge på.

Nyeste version af iOS er ingen undtagelse.

Der er blevet strammet op i designet, og brugeroplevelsen er blevet en del mere smidig.

Faktisk er iOS 10 nok den opdatering i flere år, som har gjort den største forskel for hvordan, man navigerer på iPhone - men vel at mærke kun hvis man har en af de nyeste modeller.

Flere af de centrale nye betjeningsmuligheder understøttes nemlig kun på iPhone 6S, SE og snart 7’eren. Blandt andet den måske allervigtigste fornyelse, som vi starter med her.

Låseskærmen vågner af sig selv

Låseskærmen i iOS 10. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Låseskærmen kommer nu til live, blot du løfter telefonen.

Du skal altså ikke længere trykke på en knap, for at der sker noget, og det gør faktisk mere for brugeroplevelsen, end man skulle tro.

Udover at det i løbet af få dage sparer dig for hundredvis af tryk, så eliminerer det samtidig et problem, mange har brokket sig over med iPhone 6S - nemlig at fingeraftrykslæseren reagerer så hurtigt, at man blæser forbi sine notifikationer.

Når du har løftet telefonen, har du alle dine notifikationer lige ved hånden, og dem kan du interagere med direkte fra den låste telefon.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Fx kan du dykke ind i selve brødteksten i en email, eller du kan acceptere en mødeindkaldelse.

Du kan også (som i iOS 9) svare direkte på en iMessage, men i iOS 10 kan du nu se den besked, du svarer på, tilmed i en velkendt (lettere nedskaleret) iMessage brugerflade - men altså uden at appen er åben, eller du har forladt låseskærmen.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Samtidig giver den automatiske opvågning af telefonen mulighed for at komme hurtigere til kameraet end før. Man løfter blot telefonen og swiper til venstre, så er kameraet klar til at skyde løs.

Swiper man i stedet til højre, kommer man til en ny ‘i dag skærm’. Den minder i nogen grad om den, der findes i iOS 9, men er mere avanceret og kan tilrettes efter egne præferencer.

‘I dag-skærmen’ indeholder typisk kalender, vejret, påmindelser og favoritkontakter, men rigtig mange apps har mulighed for at blive tilføjet i en kompakt widget-form.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Samtidig har søgefunktionen fået en overhaling, så der nu søges overalt. Et eksempel:

Skriver du ‘Link’ i et af telefonens to søgefelter (i toppen af ‘i dag-skærmen’ og i toppen af notifikationsskærmen) så er resultaterne langt flere end før.

Første resultat vil typisk være LinkedIn-appen (hvis du har den installeret) efterfulgt af et par henvisninger til andre apps i App Store, der hedder noget med link.

Herefter følger forslag til dokumenter i iCloud Drive, emails, hjemmesider, wikipedia-opslag, LinkedIn på Twitter og derudaf. Der er altså tale om en (langt mere) universel søgefunktion.

3D-touch

Med iPhone 6S introducerede Apple noget de kalder 3D-touch - et hårdt tryk på et app-ikon, der fungerer lidt som et højreklik på en PC.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Rigtig mange apps understøtter allerede teknologien, men i iOS 10 bliver mulighederne særlig udvidet på notifikationer på hjemmeskærmen og i det hele taget mere detaljeret og brugbar.

Med et hårdt tryk på en email-notifikation kan du som nævnt dykke dybere ned i email-teksten, eller du kan markere mailen læst, hvis du har set nok - igen helt uden at forlade låseskærmen.

Trykker du på et app-ikon på hjemmeskærmen er mulighederne også blevet en smule udvidet og opfører sig mere som en widget - i hvert fald i Apples egne apps. Trykker du hårdt ned på kalender-appen, ser du en widget-udgave af appen, med din næste aftale, og kan også gå direkte til at oprette en ny aftale.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Mange bække små…

Ovennævnte funktioner lyder måske ikke som den største revolution, men alle de små justeringer tilsammen gør, at navigationen på iPhone ændrer sig, og at man sparer en række tryk - og dermed tid - sammenlignet med iOS 9.

Musikken kan nu styres fra kontrolcenteret. Man skubber op fra bunden og swiper til venstre. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Den udvidede søgefunktion, og de mange muligheder for at interagere med indholdet fra låseskærm, notifikationer, ‘i dag skærm’, og kontrolcenteret man skubber op fra bunden, gør særligt to ting:

Først og fremmest er det ved for alvor at være fortid med at bladre rundt på sine hjemmeskærme for at finde en app eller noget bestemt indhold. Man søger bare og søgeresultaterne er bedre end før. Det gælder ikke kun i Apples egne apps, men fx også i Dropbox.

For det andet åbner man ikke sine apps lige så ofte, fordi rigtig mange af de små hurtige interaktioner nu kan klares direkte fra notifikationer.

Resultatet er, at man bruger (langt) færre tryk for at finde den rette information eller kommunikere med folk. Alene af den grund vil iOS 10 for mange føles hurtigere.

Kan din iPhone eller iPad opdateres?

Som altid, når der kommer nye styresystemer, så er der ældre modeller af Apples telefoner, tablets og computere, der ikke kan opdateres.

Har du en iPhone 5 eller nyere, en iPad 4 eller nyere, en iPad Mini 2 eller nyere, eller en iPod sjette generation kan du få iOS 10.

Skal du have gavn af 3D Touch-funktionerne, og af at telefonen vågner op, så snart du løfter den, skal du have iPhone 6S, iPhone SE, eller en iPhone 7, når den om et øjeblik lander i Danmark.

Om det er “dybt for meget at min to år gamle iPhone allerede er for gammel”, eller om man tager det med et Margrethe Vestagersk “sådan er det jo”, må være op til den enkelte at bedømme.

Mange flere nye tiltag - særligt i iMessage

Over 1000 ord inde i artiklen er der stadig masser af nye tiltag, der slet ikke er berørt.

Det som flest mennesker vil opleve som grundlæggende nyt, er en markant ændret udgave af iMessage - den app der på dansk hedder Beskeder.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Fra mest bare at være en app for basal tekst-kommunikation, kan man nu give teksten effekter eller sågar få balloner til at svæve ned over hele skærmen(!).

Billeder er også pænere end før og indsætter man et link til en artikel, bliver det nu formateret med artikelbillede og overskrift. Det samme gør en YouTube-video, og så kan den afspilles direkte inde i besked-appen.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Musik og foto-appen er også meget tættere integreret med iMessage, som gør det nemmere at dele indhold med andre.

Men den måske allerstørste nyhed er, at der er kommet en tilhørende App Store kun til iMessage. Her vil man snart kunne downloade et væld af forskellige smileys, klistermærker og andet (skrammel), som kan gøre kommunikationen mere levende.

Foto-appen er blevet (delvist) kunstigt intelligent

Foto-appen byder også på et par store nyheder.

Først og fremmest forsøger Apple sig så småt med machine learning - en gren af det, der populært kaldes kunstig intelligens.

Nu kan du (i stil med Google Fotos) søge efter et bestemt objekt, fx en fodbold. Herefter viser Foto-appen dig alle de billeder, du har, der indeholder en fodbold. I hvert fald er det princippet.

I virkeligheden fungerer det rimeligt, men ikke perfekt. Fx kan Foto-appen godt finde på at vise et billede af en klapvogn, hvis du søger på cykel. Og selvom en klapvogn også har hjul, så er det jo altså ikke en cykel.

Den anden store nyhed i Foto-appen er det, der hedder ‘Minder’.

Her evner appen nu helt automatisk at sammensætte dine billeder, videoer og de såkaldte ‘live foto’, til små film, med underlægningsmusik og hele balladen.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Man opretter et minde ved at vælge en ‘samling’ i sit fotobibliotek og herefter scrolle til bunden og vælge ‘føj til minder’.

Herefter gør telefonen resten helt selv. Efterfølgende kan man tilrette, fx fravælge billeder man ikke vil have med, ændre musikken, eller længden på filmen.

Resultatet varierer, men når det virker, er det en overraskende god måde at genopleve en dag på ferien eller en livsbegivenhed.

Brugeroplevelsesmæssigt er redigering af ‘minder’ lidt af en rodebutik, men det bliver nok meeeget bedre i iOS 11.

Endelig kan man slette aktie-appen

Inden vi når til konklusionen, er der lige tre hurtige ting, der skal nævnes.

Det kan nu ENDELIG lade sig gøre at slette Apples egne apps, såsom Værdipapir-appen eller Tips, men også iTunes eller Mail. Rent teknisk bliver de dog ikke permanent slettet, men de forsvinder i hvert fald fuldstændig fra brugerfladen.

Musik, Kort og Nyheder - alle Apples egne apps - har fået en markant designmæssig fornyelse, og hvis du bruger en eller flere af disse services, bliver du glad for det. Det er blevet meget pænere og mere intuitivt, og for musikelskere, der bruger Apple Music, følger der nu også tekster med til sangene.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Siri bliver integreret med andre apps, så man fx kan sende en besked med stemmen, hvis man bruger WhatsApp, Slack eller en helt tredje besked-app. Dette har dog ikke virket i løbet af betaperioden, så om det virker i praksis, og hvor godt det virker, vides endnu ikke.

Konklusion

Jeg har prøvet iOS 10 både på en iPhone 5S (som ikke vågner af sig selv, og som ikke har 3D Touch) og en iPhone 6S, som kan begge dele.

Udover at styresystemet kører markant mere flydende på 6S, er der en verden til forskel på brugeroplevelsen, når man rent faktisk kan benytte de nye funktioner fuldt ud.

Opdaterer man en mindre end to år gammel iPhone 6, vil oplevelsen af de nye muligheder iOS 10 være temmelig begrænset. Kun ‘i dag skærmen’, og en bedre søgefunktion, vil være ændret i måden man betjener telefonen på, og det vil for de fleste formentlig føles som en relativ lille forbedring.

Men det er indiskutabelt (når jeg diskuterer med mig selv), at den nye funktion, hvor skærmen vågner af sig selv, gør en temmelig stor forskel i almindelig brug - naturligvis mere for dem, der bruger sin telefon meget og ikke kan lade være at reagere på telefonens mindste bevægelse.

Funktionen er nok den største ‘time saver’ siden Touch ID - fingeraftrykslæseren der blev introduceret på iPhone 5S.

Jeg bevæger mig sjældnere og sjældnere væk fra hjemmeskærmen (den første skærm med apps) og ofte når jeg slet ikke dertil, fordi jeg navigerer via notifikationer.

Jeg bruger også 3D Touch mere end før, men der er stadig plads til forbedringer i forhold til, hvor detaljeret man kan interagere med de forskellige apps. Det er dog ikke umuligt, at mange apps - i takt med at de bliver optimeret til iOS 10 - vælger at udvide mulighederne med det hårde tryk.

Som nævnt er søgefunktionen også blevet hurtigere og en hel del bedre.

Det kan man desværre ikke sige om Siri, der stadig godt kunne bruge en alvorlig opdatering på dansk. Selvom hun shiner når hun er god, så hører hun alt for ofte forkert, og så er man lige vidt.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Alt tyder på, at talestyring vil blive mere og mere central for vores interaktion med vores dimser og vores hjem - ikke mindst eksemplificeret ved Apples kommende trådløse høretelefoner AirPods, hvor Siri spiller en helt essentiel rolle.

Men skal vi tage Siri eller andre taleassistenter til os, ja, så skal det virke perfekt mere end halvdelen af gangene.

Man må aldrig glemme, at Apple er forsvarende verdens- og olympisk mester i at få nye funktioner til at lyde som om, de gør en kæmpe forskel, mens de i virkelighedens verden kun gør en lille. Dem er der også en del af i iOS 10.

Men det ændrer ikke ved, at det nye styresystem er den mest markante opdatering siden iOS 7 (som var et totalt visuelt redesign) og at iOS 10 gør det hurtigere og mere simpelt at bruge iPhone til flere af de helt korte interaktioner…. altså for dem der har telefoner, der understøtter alle de nye funktioner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk