Skriv hemmelige emails med schweizisk app

Protonmail laver en krypteret emailtjeneste, der skal gøre det nemt at kommunikere sikkert. Nu er den ude af beta, og åben for alle.

Der er mange apps og tjenester, til folk der gerne vil kommunikere sikkert. Nu melder Protonmail sig også på banen. (Foto: Anders Høeg Nissen)

Protonmail vil gøre det nemt for alle at skrive krypterede emails, så man kan kommunikere i tryghed og sikkerhed, uden at andre ser med.

Den schweizisk-amerikanske emailtjeneste blev lanceret for cirka to år siden som en reaktion på blandt andet Edward Snowdens afsløringer af den globale overvågning.

Protonmail har været under udvikling for en lukket brugergruppe i lang tid, men er i denne uge blevet åbnet for alle, både i browsere, på Android og iOS.

Sikkerhed koster

Folkene bag understreger, at der ikke er noget som er 100 procent sikkert, heller ikke Protonmail, men de mener at kunne beskytte effektivt mod den såkaldte masseovervågning, som blandt udføres af efterretningstjenesterne.

Udviklingen er dog ikke sket uden knaster.

Efter en succesfuld crowdfunding-kampagne i 2014 har Protonmail både været udsat for hackerangreb og en godkendelses-forsinkelse i Apples App-store, som firmaet selv mener skyldes både Apple og de amerikanske myndigheder.

Den øgede sikkerhed kommer dog også med en vis risiko. Glemmer man kodeordet, der bruges når man krypterer sin indbakke, så er der ingen mulighed for at få den åbnet igen.

Emailtjenesten er gratis, men man kan købe ekstra lagerplads - noget som skal være med til at finansiere firmaet i fremtiden.