Skype-samtaler bliver snart private

Både lydsamtaler og beskeder mellem to personer er på vej til at blive totalt krypteret - hvis du aktiverer det.

Skype har rullet end-to-end kryptering ud til de første brugere. Senere er det meningen, at den stærkere kryptering skal gøres tilgængelig for alle. (© Microsoft)

Når du kommunikerer med en ven, kollega eller et familiemedlem via en besked-app, har du måske en formodning om, at jeres samtale er helt privat.

Men det afhænger fuldstændig af hvilken service, du bruger.

Hvis din foretrukne app er det, der kaldes end-to-end krypteret, betyder det, at samtalen ikke kan tilgås af andre end dig og den du kommunikerer med. I er de eneste to, der har nøglen, der kan dekryptere samtalen.

Hverken firmaet, der leverer servicen, eller deres annoncører kan følge med i, hvad I snakker om, ligesom det (i princippet) er umuligt for myndigheder at opsnappe og dekryptere samtalerne.

Skype vil med på vognen

Flere og flere af de mest populære beskedservices bruger allerede end-to-end kryptering, og nu vil Skype også være med.

Microsoft, som ejer Skype, har indgået et samarbejde med firmaet Signal om at bruge sidstnævntes krypterings-protokol.

Signal er både sin egen besked-app (Edward Snowdens foretrukne) og en udbyder af kryptering, som andre firmaer benytter.

Således er det også Signals protokol, der bruges til at kryptere WhatsApp, Facebook Messenger og Google Allo.

Forskel på besked-apps

Dog er der forskel på, hvordan de forskellige firmaer har implementeret krypteringen.

Fx er alle samtaler via Apples iMessage og WhatsApp end-to-end krypteret som standard. På Facebooks Messenger og Google Allo skal man selv aktivere den ‘hemmelige samtale’ for hver eneste person, man ønsker at kommunikere privat med.

Sidstnævnte tilgang er også den Skype vil benytte.

Kan kun se samtalen på en enhed

Aktiverer man funktionen ‘ny privat samtale’, betyder det, at både lydsamtaler, tekstbeskeder og filer som fx dokumenter og billeder delt via Skype vil være krypteret hele vejen mellem afsender og modtager.

Det betyder også, at indholdet ikke bliver opbevaret på Microsofts servere, så de efterfølgende kan hentes ned på andre enheder.

Derfor vil du altså ikke have en ensartet ’samtale-tråd’ på din pc og telefon, hvis du har slået private samtaler til.

Udvalgte Skype-brugere kan allerede kommunikere privat

For Skype-brugerne er den nye end-to-end kryptering nu tilgængelig for såkaldte Skype Insiders - folk der har meldt sig til at teste tidlige udgaver af nye funktioner.

Ifølge Microsoft er det dog ambitionen snart at kunne rulle det ud til alle kunder. Hvornår firmaet forventer at være klar til dette, melder Microsoft ikke noget om.

End-to-end kryptering på Skype virker kun, når man kommunikerer en-til-en og altså ikke i gruppesamtaler.

Facebook
Twitter