Skype-stifters fortovsrobot leverer nu fastfood

Budrobotter ruller allerede i denne måned ind i næste fase med ægte leveringer af pakker og mad.

Sådan en fyr her, kan inden længe blive en helt almindelig del af gadebilledet. (© Starship Technologies)

Starship Technologies er navnet på et af Skype-stifter Janus Friis nyeste forretningseventyr.

Bag stjerneskibsnavnet gemmer der sig en rullende robot, der efter planen skal revolutionere den såkaldte ‘last mile’, hvilket i almindeligt sprog betyder slutleverancen af pakker, indkøb og mad over kort afstand i tætte byområder.

Og skal man tro firmaet, så begynder revolutionen for alvor nu.

Ægte testleverancer starter nu

Starship har indgået aftale med en række firmaer om at begynde test-leverancer af produkter. Heriblandt fastfood for Just Eat og pakker for det tyske pakkefirma Hermes.

- Ved at lancere partnerskaber med store virksomheder går vi nu ind i næste fase i vores udvikling, siger Ahti Heinla, medstifter, CEO og CTO for Starship Technologies i en pressemeddelelse.

- Starship har testet robotterne i 12 lande igennem de sidste ni måneder, og nu vil vi udvikle knowhow ved at udføre rigtige robotudbringninger, siger han.

I første omgang skal robotterne i aktion i udvalgte byer i England, Tyskland og Schweiz - blandt andet London, Düsseldorf og Bern.

Inden længe vil et lignende testprogram blive rullet ud i USA.

Sådan fungerer robotten

Robotterne kører på fortovet, og fodgængere og hunde skal altså så småt til at indstille sig på en ny type medtrafikant.

Det rullende robotbuds tophastighed er 6 kilometer i timen, og med en maksimal vægt på 20 kilo, vil robotten ifølge Starship ikke kunne udføre nogen nævneværdig skade, hvis den mod forventning skulle køre ind i et par ben.

De rullende bude er i udgangspunktet autonome omkring 90 procent af tiden. Dog kan de alle styres fra central hold, hvis de skulle komme på afveje, hvor kameraer på robotten giver et menneske mulighed for at se, hvad problemet er.

Robotterne leverer som udgangspunkt varer indenfor en 2–3 kilometers radius.

Kommer muligvis til Danmark næste år

Starship Technologies COO, Allan Martinson, fortalte for en måned siden til DR, at man satser på, at firmaets robotbud, kommer til Danmark i 2017.

Det er dog endnu uklart hvilke byer, der vil blive tale om.

Nedenfor kan du se en video af robotten, optaget ved Nordic Delivery Conference i København i juni måned.

Ved den lejlighed blev robotten dog styret af en gamecontroller, som man kender fra spillekonsoller og var altså ikke selvkørende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk