Slut med 'gratis' apps til din iPhone

Efter pres fra EU stopper Apple nu med at bruge ordet 'gratis' om de apps, man kan hente i app-store. Det sker efter år med ballade om heftige regninger.

Apple stopper nu med at annoncere med gratis-apps. (Foto: JUSTIN SULLIVAN/Scanpix)

Hvis du lægger vejen forbi Apples app-store på iPhone eller iPad, vil du nu ikke længere blive blive mødt med et tilbud om at hente en app gratis.

'Gratis'-knappen ud for mange apps er nemlig blevet erstattet af en knap, hvor der nu blot står 'hent'.

Ændringen er sket globalt, og i engelsktalende lande er 'free'-knappen på tilsvarende vis erstattet af en knap, hvor der blot står 'get'.

Ændringerne kommer efter flere år med ballade om apps, som brugerne har kunnet hente uden beregning, men som derefter har vist sig at være alt andet end gratis.

Uvidende om køb

Mest kendt er det infame smølfespil der kan hentes gratis, men hvor mange børn derefter uvidende har lænset forældrenes kreditkort ved at købe smølfebær og andre ting i spillet.

Andre typer af apps kan være gratis at hente, mod at man til gengæld accepterer at betale ved at afgive persondata, eller ved at se på reklamer - og endelig er der apps, der faktisk er gratis at prøve, men hvor man senere må slippe et beløb, hvis man vil fortsætte brugen.

Apple har allerede taget flere skridt for at forhindre fænomenet, blandt andet ved at kræve hyppigere indtastning af kodeordet, og selskabet har i flere tilfælde betalt pengene tilbage til kunder, der uforvarende er blevet flået for penge af gratis-apps.

For få måneder siden stoppede også Google med at kalde apps for gratis, og i Googles Play Store står der nu blot 'installer' på knappen.

EU: Nyt er godt, men overhold loven

Dengang sagde daværende EU-kommissær for den digitale agenda, Neelie Kroes, at:

- Kommissionen støtter innovation i app-branchen. Køb inde i apps er en legitim forretningsmodel, men det er essentielt at app-udviklerne forstår og respekterer EUs love, mens de udvikler disse nye forretningsmodeller.

En af EUs hovedpointer var dengang netop, at det ikke er i orden at kalde apps for gratis, hvis det bagefter viser sig, at det koster penge at bruge den.

EU-kommissionen erklærede samtidig, at det ikke er i orden at trække penge fra folks konti, medmindre man udtrykkeligt på forhånd havde gjort forbrugerne opmærksomme på, at dette ville ske.

Også i USA har Apple tidligere indgået forlig med forbrugerbeskyttelsesmyndigheden FTC, hvor Apple har forpligtet sig til at betale penge tilbage

Facebook
Twitter