Slut med at stå i kø: Amazon åbner supermarked uden kasser

Det første kasseløse supermarked åbner i Seattle i dag. Kunstig intelligens holder øje med, hvad du tager fra hylderne.

Når du har taget din varer, forlader du blot forretningen. Herefter bliver betalingen, for de varer du har taget, automatisk trukket fra din konto. (Foto: © JEFFREY DASTIN, Scanpix)

Forestil dig, at gå ind i et supermarked, tage de varer du skal bruge, putte dem i indkøbsposen og gå igen.

Ingen kø. Ingen varer der skal på båndet. Intet kreditkort der skal op af lommen.

Det scenarie er nu blevet til virkelighed i den amerikanske by Seattle, hvor Amazon i dag åbner sit første supermarked under navnet Amazon Go.

I stedet for kasser, kassemedarbejdere og betalingsterminaler er supermarkedet udstyret med kameraer, sensorer og kunstig intelligens, der selv holder styr på, hvilke varer kunderne tager.

Når man forlader supermarkedet, lægges beløbene sammen og trækkes automatisk fra kundens betalingskort.

Bygget på samme teknologi som selvkørende biler

Amazon forklarer selv konceptet således:

- Vores Just Walk Out-teknologi registrerer automatisk, når produkter hentes fra eller returneres til hylderne og holder styr på dem i en virtuel indkøbsvogn. Når du er færdig med at handle, kan du bare forlade butikken. Kort efter sender vi dig en kvittering og trækker pengene fra din Amazon-konto.

Systemet er ifølge Amazon baseret på de samme teknologier, som man finder i selvkørende biler. Firmaet vil dog ikke gå i detaljer med, hvordan det præcist er bygget.

En app er alt det kræver

Som kunde i det moderne supermarked er alt man skal gøre at installere Amazon Go-appen på sin telefon, som man så scanner på vejen ind i butikken.

(Foto: © Skærmbillede fra Amazon Go-app)

Herefter er det altså noteret, at du er i butikken, og dine bevægelser vil herefter blive fulgt minutiøst af Amazons kameraer og kloge computere.

Du kan dog stadig tage dine børn eller venner med i supermarkedet. Du scanner bare appen og lader dem gå først gennem indgangen, så scanner du appen igen og går selv igennem. Alt, hvad du og dine shopping-kumpaner snupper fra hylderne, vil herefter blive trukket fra din Amazon-konto.

Som nævnt noterer Amazons teknologi selv, hver eneste vare du tager, som så bliver tilføjet din virtuelle bon. Stiller du varen tilbage, bliver beløbet trukket fra igen.

Teknologien er baseret på, hvem der tager varen, så du skal altså ikke være venlig og hjælpe en ældre dame med at tage en liter mælk ned fra den øverste hylde, for så er det dig, der kommer til at betale for den.

Stadig personale - men måske farvel til butikstyveri

Selvom kassemedarbejdere ikke er den del af supermarkedet, betyder det ikke, at butikkerne bliver personaleløse.

I stedet skal de ansatte bruge kræfter på konstant vareopfyldning og på at hjælpe kunderne, lyder det fra Amazon. Desuden er der stadig behov for manuel tjek af ID, når folk vil købe alkohol.

Selvom der med tiden formentlig kan spares medarbejdere, så har teknologien også en anden potentiel økonomisk gevinst; nemlig mindre butikstyveri.

New York Times har haft mulighed for at teste Go-butikken og her fik journalisten lov til at forsøge at stjæle en vare. Det lykkedes dog ikke, og journalisten blev bonnet for den vare, han forsøgte at liste ud, fordi systemet “opdagede” ham.

Uklart hvordan teknologien skal viderudvikles

Amazon har brugt mere end fem år på at udvikle det kasseløse supermarked, men det er endnu uklart, præcist hvordan Amazon har tænkt sig at rulle teknologien ud.

Indtil videre findes der altså kun den ene Go-butik i firmaets hjemby Seattle, og firmaet vil ikke oplyse, om de har planer om at åbne flere.

Andre bud på, hvordan firmaet kunne tænkes at anvende teknologien, er i Whole Foods-supermarkedskæden, som Amazon købte sidste år.

Alternativt kan de vælge at sælge løsningen til andre, så alle supermarkeder, kan gøre deres forretninger kasseløse ved hjælp af Amazons Just Walk Out-teknologi.