Små robotter med stor personlighed

Nyt robotlegetøj fra Japan er ultranuttet og fyldt med teknologi

Toio er navnet på de to små firkantede robotter på hjul, der på en spilleplade 'leger' med hinanden.

Robotterne er tænkt som legetøj til børn og indeholder teknologi, der lader brugeren styre dem via en fjernbetjening eller programmere dem til en forudbestemt leg. Hjernen i legetøjet er en trådløs ladestation, hvor der også kan tilsluttes joysticks.

Papirnusseri + tech = personlighed

Et centralt element i Toio er den rolle, papirudklip spiller. Med legetøjet følger skabeloner, der kan klippes ud og foldes, og som er med til at give de små robotter personlighed. På den måde kombineres den gamle japanske tradition med at folde papir - origami - med hypermoderne teknologi.

I den helt simple ende er en stribe papir, der sættes på robotterne, så de ligner en orm, når de bevæger sig i fællesskab. På demonstrationsvideoen ses også et par papirbukser og et øje af, hvad der ligner en bold af vat. Hver af dem har deres eget program tilknyttet.

En Toio-robot med et øje monteret på toppen jagter sin tvilling. (Foto: Esben Hardenberg © Engadget Japanese / Skærmbillede fra YouTube)

Det er et simple virkemidler, men de giver robotterne en personlighed, som forstærkes af robotternes bevægelser, der leder tankerne hen på smådyr.

For nogen er det en reminder om, hvor lidt der skal til, før vi synes, noget 'har sjæl' eller 'er bedårende'.

Simpelt udseende, avanceret teknologi

Men de simple virkemidler bedrager, for indeni er robotterne fulde af teknologi, der lader dem reagere i forhold til hinanden og verden omkring dem. Kommunikationen imellem dem foregår via infrarøde signaler, og de har herudover et system, der hele tiden lader dem vide, hvor de er på spillepladen. De har også en bevægelsessensor, der for eksempel kan registrere, når man slår i bordet foran robotten.

Sensorerne og to motorer er de værktøjer, udviklerne har til rådighed, når der skal designes lege til systemet, der netop er et stykke legetøj og ikke beregnet på læring. Netop læring er ellers ofte formålet med denne type robotter til børn og ses for eksempel hos Cubetto, en undervisningsrobot, som skal lære børn fra tre år at programmere.

Der vises to slags lege i Toio-videoen:

- En der er programmeret på forhånd og for eksempel kan være en slags tagfat, hvor en robot med ét øje jagter en anden.

- En der lader brugerne fjernstyre robotterne og for eksempel kan få dem til at slås mod hinanden.

Langt fra billigt legetøj

Bag projektet står Sony, der mest er kendt for fjernsyn og hi-fi produkter, men som faktisk har udviklet legetøjsrobotter tidligere. Den bedst kendte er nok robothunden Aibo, der i dag sælges for adskillige tusind kroner på eBay.

Sonys Aibo-robot optræder på en demonstration i Tokyo i 2002. Forskellige Aibo-modeller var i handlen fra 1999 til 2006. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Toio fortsætter traditionen med forholdsvis dyre robotter og koster fra ca. 1.300 kroner, hvilket inkluderer to robotter, en ladestation, joysticks og et LEGO-sæt til at bygge små modeller.

Robotterne er ikke udkommet endnu, men skal forudbestilles på Sonys japanske hjemmeside. Toio kommer på markedet i november måned, med mindre produktionen løber ind i vanskeligheder.