‘Smart-jakke’ vil oplade din telefon, mens du er på farten

En jakke med indbygget trådløs mobiloplader vil løse problemet med telefoner, der løber tør for strøm.

På papiret lyder det smart med en jakke, der oplader ens telefon. Men det er noget uklart, om konceptet holder i virkelighedens verden. (© Waves Technology)

De fleste kan nok blive enige om, at moderne smartphones batterier ikke holder længe nok på en opladning.

Problemet har to oplagte løsninger: Enten at producenterne sætter kraftigere batterier i telefonerne (hvilket ikke ser ud til at ske), eller at gøre det super nemt at lade telefonerne op. (En tredje mulighed kunne være udskiftelige batterier. Men det ser ud til at være fortid hos Android og har aldrig været en mulighed med iPhone.)

At gøre opladningen nem, er netop konceptet bag en ny ‘smart’ dunjakke, som har fået navnet The Snow-C Smart Jacket.

Jakken kommer simpelthen med en trådløs oplader bygget ind i en skrå brystlomme. Tanken er, at når du smutter ud af døren, kaster du lige din telefon i lommen, og så lader den op, mens du bevæger dig fra A-B.

Den trådløse oplader bruger den udbredte Qi-standard, som benyttes af de fleste smartphones, der kan oplades via en induktionsplade. Den understøttes af et batteri på 3.000 mAh, hvilket betyder, at jakken kan oplade en normal mobiltelefon en enkelt gang, inden batteriet i jakken selv skal lades op.

Ligner ikke en succes

Firmaet Waves, der står bag den godt tusinde kroner dyre jakke, søger netop nu finansiering på crowdfunding-platformen Kickstarter til at sætte jakken i produktion.

Men måske har firmaet ikke gennemtænkt konceptet helt til ende. I hvert fald er opbakningen til dunjakken ganske begrænset efter de første tre dage af den måned-lange indsamling på Kickstarter.

En af grundene kunne være, at man kun går med vinterjakke den ene halvdel af året, og at opladeren derfor ikke er ret anvendelig de resterende 6 måneder.

En anden kunne være, at telefoner der oplader via Qi-standarden gerne skal have helt tæt kontakt til opladeren for at få strøm. Om det lader sig gøre, når telefonen ligger i en lomme, vil man nok gerne se i praksis, inden man kaster penge efter konceptet.

Nå ja, og så er der forventet levering i september 2018 — hvis tidsplanen holder.

Google og Levis har forsøgt sig

Waves er dog ikke de første, der forsøger sig med at gøre en jakke smart.

Google og Levis lancerede i efteråret 2017 en cowboyjakke med teknologi indbygget i ærmet, som forbinder til en telefon via bluetooth.

Jakken, som særligt er markedsført til cyklister, gør det muligt at styre musikken på sin telefon eller aktivere vejvisning til hjemmeadressen — altså ganske begrænset funktionalitet.

Denimjakken bruger Google-teknologien Jacquard, som netop går ud på, at kombinere teknologi og stof. Indtil nu er comboyjakken dog det eneste kommercielle produkt, der er kommet ud af projektet.

FacebookTwitter