Smartphone-markedet taber pusten

Væksten i smartphone-salget er løjet af, men det går forrygende for de kinesiske producenter

Det går langsommere med smartphonesalget, men kineserne buldrer frem. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Der er god grund til at knappe en flaske champagne op, hvis man er kineser og i gang med en karriere i smartphone-branchen.

De kinesiske producenter af smartphones er nemlig vild vækst, og begynder så småt at bide Apple og Samsung i haserne. Til gengæld bød det sidste kvartal af 2015 på endnu sværere tider for alle, der ikke er blandt de fem største producenter.

Det viser nye tal for det globale smartphone-marked fra både fjerde kvartal og hele 2015, fra IT-analysehuset IDC.

Tallene viser, at Samsung fortsat er kongen af smartphone-markedet med en markedsandel på 21,4 procent og en vækst i forhold fjerde kvartal forrige år på 14 procent. Samsung solgte i kvartalet 85,6 mio. mobiler globalt. Apple på andenpladsen solgte 74,8 mio. mobiler - en svag fremgang på 0,4 procent.

Kinesisk fest

Noget sjovere bliver på tredje, fjerde og femtepladsen, hvor kinesiske Huawei, Lenovo og Xiaomi nyder heftig fremgang. Huawei, har 8,1 procent af det globale marked for mobiler - en fremgang på 37 procent.

Kategorien 'andre', der rummer producenter som Sony, HTC, LG og Microsoft, går tilbage med 3,3 procent.

For blot få år siden var de kinesiske producenter stort set fraværende i Top 5.

I alt voksede markedet i fjerde kvartal blot 5,7 procent - en bekræftelse af den sløjere vækst, flere mobilproducenter denne uge har rapporteret om i deres kvartalsregnskaber. Her vakte det især opsigt, da Apple meddelte, at selskabet den kommende tid venter tilbagegang for den ellers evigt succesfulde iPhone. Det er især den økonomiske udvikling i Kina, der trækker Apple ned. Flere andre producenter har dog meldt om tilsvarende kvaler.

I hele 2015 blev der solgt 1,43 mia. smartphones over hele verden - en fremgang på 10,1 procent i forhold til 2014, men måske det sidste år med tocifrede vækstrater.