Smartphone og tablet kan skade synet

Bittesmå bogstaver på en oplyst skærm belaster øjnene. Men man kan selv forebygge skader.

Nyheder, Facebook, Twitter, LinkedIn, spil osv. Vi har det med os overalt gennem vores smartphones og tablets. Vi har også øjnene med, og dem skal vi passe på, mener forskere. (Foto: Mie Hvidkjær © DR)

Hvis du ejer en smartphone eller tablet, så kender du det sikkert: Når som helst tjekker man lige, om der er sket noget nyt på Facebook, Twitter og på nyhedssites.

Vi stirrer koncentreret på vores små lysende skærme, mens tiden går.

Men faktisk er det ikke sundt for øjnene at læse noget med så lille en skrift og på så nært hold, fortæller forskere på Institut for Optometri og Visual Fakultet ved Buskerud University i Norge.

Synet kan blive træt og slidt

Forklaringen er, at vi anstrenger øjets evne til at fokusere, når vi læser den lille tekst på en skærm.

Vores øjne slapper nemlig mest af, når vi ser på noget, der er længere væk, siger Magne Helland til det norske videnskabssite Forskning.no.

Øjnene bliver yderligere udfordret, hvis vi kigger på smartphone ude i sollys, eller hvis kontrasten og farven på skærmen er indstillet forkert.

Nærsynet af at se på skærm?

- Nogle mener, at når man bruger øjnene så koncentreret på noget, der er så tæt på øjnene - især i barndommen og ungdommen - så kan det føre til nærsynethed, siger Magne Helland.

Han forsker i, hvordan man undgår at få synsproblemer, når man bruger skærme herunder også computerskærme på arbejdspladsen.

Brug den smarte teknologi

Uanset om man i forvejen har problemer med synet, så er det naturligt, at man bliver træt i øjnene, fordi bogstaverne ofte er små, supplerer professor Rigmor Bara - også fra Buskerud University.

- Det enkleste råd, man kan give, er, at man forstørrer teksten op på den lille skærm. Det er en af fordelene ved nutidens teknologi, siger hun til forskning.no.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk