Hvis du bruger den ekstremt populære tjeneste Snapchat, har du måske ikke helt så meget privatliv, som du går rundt og regner med.
Snapchat har fra begyndelsen lovet brugerne, at de kan sende beskeder, såkaldte snaps, der kan indstilles til at forsvinde for evigt, når modtageren har set dem. Det har appelleret til især unge brugere, og brugere, der sender intime billeder og lumre beskeder til hinanden - et fænomen, der kaldes 'sexting'.
Denne garanti har dog vist at være ganske ligegyldig, for det er kun Snapchats egen app, der automatisk sletter beskederne, og der findes en række nemme metoder til at gemme Snapchat-beskederne.
Ballade for falske løfter
Det kan blandt andet gøres med en række apps, der kan logge ind på Snapchats tjeneste og gemme beskederne, så de ikke bliver slettet.
I praksis er Snapchats løfte om at kunne levere privatliv dermed lodret forkert, hævder de amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder, FTC, der nu har påbudt Snapchat at stoppe med at give brugerne falske løfter.
- Hvis et selskab markedsfører privatliv og sikkerhed som sine primære salgsargumenter overfor forbrugerne, er det helt nødvendigt at det overholder løfterne. Ethvert selskab, der giver forbrugerne forkerte oplysninger om privatliv og sikkerhed, risikerer, at vi skrider ind, skriver formand for FTC, Edith Ramirez i afgørelsen.
Sagen understreger det efterhånden velkendte fænomen, at alt, der på denne vis ryger på nettet, kan risikere at vare for evigt, fordi det er næsten umuligt at vide, om ting er blevet kopieret, gemt eller havner i de forkerte hænder.
20 års revision
Snapchat har nu lovet at give præcis information om det privatliv, brugerne kan vente sig - og har frivilligt underkastet sig 20 års tilsyn fra de amerikanske myndigheder. En sådan skæbne er tidligere overgået både Google og Facebook.
Sagen om den lette adgang til at gemme snaps er dog ikke den eneste, FTC har klaget over.
Andre punkter er, at videoer gemmes ukrypteret hos modtageren på en måde, så modtageren let kan hive dem ud af telefonen, og at Snapchat ikke kan garantere, at afsenderen bliver advaret, hvis modtageren blot vælger at tage et skærmdump af beskeden inden den forsvinder.
Dertil kommer en balladesag om, at Snapchat, uden at spørge om lov, har indsamlet navne og telefonnumre fra iPhone-brugernes telefonbøger - og endelig får Snapchat kritik for sløj sikkerhed i 'Find Friends'-funktionen, der tidligere på året betød, at 4,6 mio. brugeres brugernavne og telefonnumre slap ud.
Og endelig har Snapchats app til Android-baserede mobiltelefoner indsamlet GPS-oplysninger om brugerne uden at spørge om lov.
Snapchat har anerkendt FTCs klager og skriver på sin blog, at tjenesten nu vi forbedre sig
Snapchat afviste sidste år et købstilbud fra Facebook på tre mia. dollars. Stifteren mente, at tjenesten med tiden ville blive endnu mere værd. Selskabet har dog ingen indtægter.