Snart er din telefon en supercomputer

En ny chip til smartphones giver dem kunstig intelligens.

Energieffektiv og superhurtig chip kan give smartphones kunstig intelligens (Foto: Henrik Føhns © Henrik Føhns)

Et stykke kunstig intelligens på din telefon. Lyder det som science fiction?

Måske, men det kan snart blive virkelighed.

Forskere fra MIT - det tekniske universitet i Massachusetts, USA, præsenterede i sidste uge en ny chip, der er specielt designet til at bruge neurale netværk. Den er ti gange så kraftig som en almindelig chip i en mobiltelefon, hvilket betyder, at chippen kan håndtere algoritmer til kunstig intelligens på selve telefonen.

Ti gange så hurtig chip

I dag sender vores telefoner data til datacentre, som har computere med den regnekraft, der skal til at lave stemmegenkendelse eller andre funktioner, som kræver kunstig intelligens eller maskinlæring, som det også kaldes.

Hvis vi i fremtiden kan lave disse beregninger direkte på telefoner med større regnekraft og lavere energiforbrug, så kan vi lave genkendelse af objekter, tale og ansigter på selve telefonen.

Det fortalte Vivienne Sze, der er lektor på MIT's afdeling for elektroteknik og datalogi, hvor chippen er udviklet.

- Med denne chip kan man flytte beregningerne til telefonen, som kan lave dem uden at være på wi-fi. Man kan også have private årsager til ikke at ville dele visse typer information. Og så kan man lave sine beregninger meget hurtigere, fordi de ikke skal sende via et netværk, siger hun i nyhedsbrevet fra MIT.

God til internet-af-ting og robotter

Forskerne har døbt den nye chip “Eyeriss”. Den bruger mindre energi og kan køre mere komplekse algoritmer, end integrerede chips har kunnet hidtil.

Forskerne håber, at den også kan blive en central del af det kommende internet-af-ting, hvor sensorer fordelt i vores daglige miljø indsamler data, som bliver sendt via nettet til centrale servere. Med Eyeriss kan en del af databehandlingen laves lokalt.

Og så vil Eyeriss naturligvis også betyde et stort skridt fremad for robotter, der vil blive bedre til at tage beslutninger på egen hånd, baseret på indbygget maskinlæring.