Snart i din iPhone: Anti-politibetjent funktion

Apple tester en funktion, der kan gøre det sværere for ordensmagten at ransage indholdet af mistænkte - eller ofres - smartphones.

Apple solgte næsten 212 millioner iPhones i 2016. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)

Snart bliver det nemmere at holde uvelkomne gæster ude af din telefon - hvis du har en iPhone vel at mærke.

Til efteråret kommer der nemlig en ny opdatering til Apples iOS-styresystem, der kører på iPhones og iPads verden over. Interesserede har muligheden for at bruge systemet allerede nu i en såkaldt åben beta (en gratis, ikke helt færdigudviklet version, der er åben for offentligheden), mens megafirmaet får de sidste detaljer på plads.

Og den seneste udgave af betaversionen indeholder en ny sikkerhedsfunktion, erfarer websitet The Verge: Man nemt kan slå fingeraftrykslæseren fra.

Hvem har adgang?

Ved første øjekast kan det virke som en mærkværdig og måske overflødig funktion, men den udspringer formentlig af en meget reel problematik: Hvordan og hvorledes den amerikanske ordensmagt kan ransage indholdet af smartphones.

Politi og grænsevagter må tiltvinge sig adgang til telefonens data, hvis telefonen kan låses op ved hjælp af et fingeraftryk, men ikke hvis den kun kan låses op med en pinkode.

Og det behøver ikke være med ejerens finger. I 2016 brugte politiet i Michigan en 3d-printet kopi af et mordoffers finger til at låse den afdødes telefon op.

'Klik fem gange'

For at få adgang til anti-betjent funktionen skal man trykke fem gange på telefonens knap, hvorefter en nødmenu dukker op, og brugeren kan ringe efter hjælp. Her får man også muligheden for at slå fingeraftryksgodkendelsen fra.

Den nye funktion er et eksempel på, hvordan de valg, teknologivirksomhederne tager, påvirker de muligheder, vi har i situationer, man ikke oplever hver dag. Et andet eksempel er Facebooks Safety Check, hvor man på det sociale netværk kan markere sig som uskadt for eksempel under naturkatastrofer eller terrorangreb - senest angrebet i Barcelona.

Facebooks Safety Check-funktion bruges til at vise venner og bekendte på det sociale netværk, at man er OK, for eksempel under en naturkatastrofe eller terrorangreb. (Foto: Esben Hardenberg © Esben Hardenberg)

Apple: Etik, politik og aktionærer

I et bredere perspektiv kan funktioner som anti-betjent funktionen og (i mindre grad) Safety Check opfattes som politiske statements fra teknologivirksomhederne.

Apple bestemmer, at brugerne af deres smartphones skal have muligheden for at gøre livet besværligt for ordensmagten.

Ligesom da Apple besluttede sig for ikke at assistere FBI med at åbne den telefon, der blev fundet på liget af en af gerningsmændene bag skyderiet i San Bernardino i december 2015.

Og Facebook tager beslutningen om, hvorvidt en hændelse er alvorlig nok til at retfærdiggøre et Safety Check.

Det kan være en svær balance for en virksomhed af Apples størrelse både at skulle optræde etisk overfor den brede befolkning samtidig med, at dens højeste prioritet er at tjene penge til sine aktionærer

Facebook
Twitter