Snart kan din smartphone måle blodmangel

En ny app kan måske hjælpe med at diagnosticere blodmangel, ved at bruge telefonens kamera.

Hvis app'en virker som forventet, kan man foretage målinger af røde blodlegemer med sin mobiltelefon (Foto: Martin Ruetschi © Martin Ruetschi)

Vores smartphone kommer mere og mere til at minde om noget fra tv-serien Star Trek.

Senere på måneden vil University of Washington præsentere en app, der kan bruge smartphone-kameraet til at måle, om man har blodmangel, det skriver MIT Technology Review.

Hvis app'en virker som forventet, vil det teknologiske fremskridt være særligt vigtigt, fordi det kan være med til at hjælpe med at foretage billige – og mobile – blodprøver i de egne af verden, hvor adgangen til medicinsk behandling er dårlig.

Lys måler blodlegemer

Ved at kombinere en mindre antal LED-pærer, en glødepære og smartphonens blitz kan man med app'en gennemlyse fingeren. Ved at bruge smartphonens kamera, kan systemet måle mængden af hæmoglobin, der løber gennem årerne, og dermed registrere, om der er en mangel på røde blodlegemer, der er en indikator på blodmangel.

Ifølge MIT Technology Review viser forskningen, at app’ens målinger er på højde med dem, man kan lave med almindeligt udstyr, der kan købes i et supermarked. App'en er dog mere mobil, genanvendelig og billigere.

App'en resultater er dog ikke så pålidelige som en konventionel blodprøve foretaget hos en læge.

Et stort problem på tværs af kloden

WHO anslog i 2011, at op mod 800 millioner kvinder og børn fordelt over hele kloden lider af blodmangel, særligt er der dog ifølge WHO høje koncentrationer i Vest- og Centralafrika og dele af Sydøstasien.

Symptomerne på blodmangel er bl.a. svimmelhed, svaghed og kraftig hovedpine og kan bl.a. skyldes fejlernæring eller parasitangreb.

App’en forventes at kunne hjælpe særligt denne gruppe, fordi integration i smartphones gør den transportabel og billig.

Facebook
Twitter