Snowden: "Bullshit" at FBI ikke kan åbne omstridt iPhone

Whistlebloweren Edward Snowden giver ikke meget for historien om, at FBI skulle have behov for Apples hjælp til at åbne terrorists iPhone.

Snowden mener at FBI sagtens kan låse omstridt iPhone op. Han ses her ved en tidligere lejlighed på et videolink fra sit eksil i Moskva. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Striden mellem FBI og Apple, om en låst iPhone der tilhører en nu afdød terrorist, ruller videre på fuld blus.

Og nu blander manden, der afslørede NSAs gigantiske overvågningsprogram, Edward Snowden, sig også i sagen.

Han mener ganske enkelt ikke, at FBIs argumentation, som har fået en dommer til at pålægge Apple at bryde krypteringen, holder.

- FBI siger, at kun Apple har den tekniske ekspertise til at låse telefonen op.

- Med al respekt, så er det noget bullshit, sagde Snowden.

Kommentaren faldt til en konference om demokrati og overvågning via et videolink fra Snowdens eksil i Moskva.

Se video af Snowdens tale ved konferencen herunder. Han taler om iPhonen-sagen cirka 30 minutter inde:

Snowden fulgte efterfølgende sin kommentar op på Twitter, hvor han linkede til en artikel på hjemmesiden ACLU (American Civil Liberties Union).

I artiklen forklarer teknologieksperten Daniel Kahn Gillmor, at FBI sagtens kan låse telefonen op.

Gillmor forklarer hvordan man kan omgå den sikkerhedsfunktion i iPhonen, der potentielt sletter al data fra telefonen, hvis koden bliver tastet forkert ti gange.

Forsimplet forklaret, kan man - med den rette tekniske ekspertise - kopiere den del af telefonen, som indeholder dataene. Skulle man taste koden forkert ti gange, så dataene bliver slettet, kan man bruge kopien til at genetablere telefonen.

Denne proces kan tilmed automatiseres, så dataene kan genetableres hurtigt igen og igen, indtil koden er knækket.

Kan se hvordan man gør på YouTube

Gillmor linker sågar til YouTube-videoer, der viser, hvordan det gøres.

- Hvis FBI ikke har udstyret eller ekspertisen til at gøre dette, så kan de hyre et af mange firmaer der specialiserer sig i at genetablere mistet data og hente data ud fra digitale enheder, skriver han.

Gillmor tror dog - ligesom Edward Snowden - at FBI har eksperter, der kan bryde koden og mener derfor, at FBI har en hel anden dagsorden i den juridiske strid med Apple.

- Kort sagt, beder FBI offentligheden om at give dem væsentlige nye beføjelser, som kan bringe hele vores kommunikationsinfrastruktur i fare, og de beder os om at stole på, at de ikke vil misbruge disse beføjelser.

- Men de er vildleder bevidst befolkningen (og retsvæsenet) i forsøget på at få disse beføjelser, skriver han.

Retten i San Bernadino i Californien tager senere på måneden sagen op på ny, efter at Apple og en lang række andre markante teknologiselskaber, har indsendt indsigelser mod den dom, der pålægger Apple at bryde sin egen kryptering.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter