Snowden designer anti-overvågnings telefon-cover

Telefon-cover skal beskytte folk mod at blive overvåget uden at vide det.

Coveret bliver udstyret med et lille display, der viser om telefonen sender signaler ud. Det får måske også en "kill switch", der slukker telefonen ved tegn på overvågning. (© Andrew ‘bunnie’ Huang/Edward Snowden)

Den verdenskendte whistleblower Edward Snowden har sammen med hackeren Andrew "bunnie" Huang designet et en gadget, der skal beskytte journalister i frontlinjen mod overvågning.

Dimsen er et telefon-cover, der advarer brugeren, hvis telefonens antenner sender informationer. For selv hvis mobilen er i "flymode", kan den overvåges.

- Du tror måske at radioerne i din telefon er slukkede, og ikke fortæller om din position til nogen, men faktisk stadig være i risikozonen, siger Andrew Huang til Wired.

Målet med apparatet er at give brugeren mulighed for konstant at holde øje med telefonens radiotrafik.

Indtil videre er designet dog blot det - et design. Der mangler stadig at blive bygget en prototype.

Introspection engine

I den akademiske artikel Against the Law: Countering Lawful Abuses of Digital Surveillance, der udkom i sidste uge, forklarer Snowden og Huang dog hvordan coveret skal bygges, og viser også en tegning af prototypen, som de kalder "introspection engine".

Tegningen viser et cover til iPhone 6, der er udstyret med et display, som holder brugeren opdateret på telefonens status - hvad sender hvad. Men designet skulle kunne modificeres til alle telefoner.

Ifølge Wired fungerer coveret som et mikroskopisk oscilloskop, hvis små ledninger bliver forbundet til telefonens indmad via SIM-kort-porten - og afkode aktiviteten på telefonens antenner til GPS, Bluetooth, WiFi og mobilsignal.

Det kræver dog, at SIM-kortet sidder i coveret.

Slukker telefonen ved overvågning

Telefon-coveret bliver måske også udstyret med en "killswitch", en sluk-knap, så telefonen slukker, hvis coveret opdager, at telefonen bliver overvåget.

Ifølge Huang er det nemlig ikke engang nok, at putte telefonen i en Faraday-pose eller slukke den for at være sikker. Selv de radiotætte poser kan lække, og ondsindet software kan få det til at se ud som om, at din telefon er slukket - noget Edward Snowden allerede advarede om tilbage i 2014.

Journalister kan arbejde frit

Hovedpointen med anti-overvågnings-coveret er ifølge både Huang og Snowden, at lade journalister bruge deres telefoners andre funktioner, selvom radioerne er blokeret - fx til at tage noter eller optage video.

Snowden har dog også en personlig agenda: Han har ifølge Wired ikke besiddet en smartphone siden han i 2013 lækkede en lang række dokumenter fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, fordi han frygter at blive overvåget via mobilsignalet.

Prototyper af iPhones med coveret på skulle være på vej til udvalgte journalister i løbet af i år.