Snowden: NSA kigger på folk via deres webcams

Nye dokumenter om overvågningssystemet Prism viser, at NSA følger med i videosamtaler via Skype. Microsoft har haft omfattende samarbejde med spionerne, skriver avis.

NSA har haft mulighed for at kigge med, når folk videochattede via Skype, står der i de nye dokumenter (Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE)

Nej, nej og atter nej. Ingen har direkte adgang til at søge i data om vores brugere på vores servere. Sådan har forklaringen igen og igen lydt fra den håndfuld selskaber, som den nu afhoppede tidligere ansatte i spiontjenesten NSA, Edward Snowden, har afsløret som deltagere i overvågningsprogrammet Prism.

I de papirer, Snowden for nogle uger siden lækkede til den britiske avis The Guardian, er selskaberne Microsoft, Yahoo, Apple, Facebook, Google, Paltalk og AOL nævnt med navn som deltagere i Prism-programmet, hvor NSA har haft direkte adgang til at søge rundt i de data, som brugerne lægger ind. Det kan være billeder, email, chatsamtaler og meget andet.

Politisk ballade

Sagen har over de seneste uger skabt massevis af politisk ballade mellem blandt andet EU og USA - og nye afsløringer er væltet frem. Det er blandt andet kommet frem, at Storbritanniens tilsvarende spiontjeneste GCHQ angiveligt også har deltaget i projektet - og også, at europæiske politikere måske er blevet aflyttet på deres egne europæiske kontorer.

EU-parlamentet besluttede forleden at der skal iværksættes en omfattende undersøgelse der skal afdække, hvad der er op og ned i sagen. Hverken den amerikanske eller den britiske efterretningstjeneste har, i sagens natur, har været særlig meddelsomme om, hvad der er foregået i Prism-programmet og via værktøjet 'boundless informant', der også nævnes i dokumenterne.

Nu viser nye afsløringer, som avisen the Guardian i dag bringer, at IT-giganten Microsofts samarbejde med NSA har været endog yderst tæt.

Nye afsløringer i dag

Afsløringerne baserer sig på dokumenter, som Edward Snowden har givet the Guardian, og som i detaljer viser, at Microsoft i de seneste tre år beredvilligt har ladet NSA kigge med i brugernes data. Microsoft blev i de oprindelige dokumenter beskrevet som en af de første virksomheder, der blev rullet ind i overvågningsprogrammet i 2007.

Blandt andet har Microsoft hjulpet NSA med at få lettere adgang til brugernes onlinebackup på tjenesten Skydrive - Microsofts svar på Dropbox. Men ifølge The Guardian, har Microsoft også hjulpet NSA med at bryde krypteringen på Outlook.com, Microsofts mailtjeneste, så NSA også kunne få fat i brugerens chatbeskeder. Spiontjenesten havde i forvejen adgang til brugernes email, skriver avisen.

Overvåger dig via dit webcam

Også det Microsoft-ejede Skype nævnes i de lækkede NSA-papirer. Skype blev i 2011 købt af Microsoft, men både før og efter overtagelsen har NSA angiveligt haft lyttebøfferne på internettelefonitjenesten, hvor brugernes chat og samtaler er blevet opsamlet.

I juli 2012 lancerede NSA et nyt system, der tredoblede mængden af samtaler, der aflyttes, fremgår det.

'Lyd-delen (af Skypes video-samtaler, red) har vi hele tiden fået behandlet korrekt, men uden den medfølgende video. Nu får vores analytikere adgang til det samlede billede,' skriver NSA i dokumenterne.

I praksis betyder det, at NSAs ansatte har kunnet kigge med, når Skypes over 600 mio. brugere har videochattet med hinanden, uden at brugerne har fået besked om det.

Microsoft afviser - men har mundkurv på

Blandt dagens afsløring findes også en ganske spøjs vending, hvor samarbejdet mellem Microsoft, NSA, CIA og FBI beskrives som en 'holdsport'.

Microsofts Skydrive-tjeneste, som NSA også hævder at have adgang til, bruges både til backup - men også til at dele dokumenter via selskabets Office-pakke, som utallige virksomheder benytter - også til forretningskritiske dokumenter.

I et skriftligt svar til The Guardian skriver Microsoft, at selskabet kun udleverer brugerdata, når myndighederne beder om dem via de rette retslige skridt, og at selskabet aldrig udleverer brugerdata om mange brugere på en gang, men tager stilling til hver enkelt sag for sig. Microsoft skriver dog også, at selskabet er juridisk forhindret i at tale om en række emner der relaterer sig til sagen - og at selskabet løbende argumenterer for mere åbenhed om disse ting.

Storpolitik i asylsager

Flere af de virksomheder, der anklages for at deltage i Prism-programmet, har beklaget, at de efter amerikansk lov ikke må tale om emner, der har med efterretningstjenesterne at gøre.

Mens der er gået storpolitik i sagen som whistlebloweren Snowden, som har søgt asyl i mange lande, og som USA gerne vil have udleveret, har der hele tiden været mange åbne spørgsmål omkring, hvordan og hvor meget der faktisk er blevet overvåget på nettet. Hvis dagens afsløringer er en præcis beskrivelse af samarbejdet mellem spiontjenesten og IT-giganterne, tyder meget på, at samarbejdet har været væsentligt mere automatiseret, end virksomhederne hidtil har anerkendt.

Facebook
Twitter