Snowden: USA overvågede pop-pirater på nettet

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod populære fildelingstjenester i 00’erne - men opdagede at målene for efterforskningen mest bare var interesseret i at hente piratkopieret popmusik

Efterretningstjenesten NSA tvivlede på værdien af at overvåge fildelingstjenesterne, fordi de fleste af deres mål alligevel kun brugte dem på samme måde som alle andre. Nemlig til at hente popmusik. (Foto: JEFF CHRISTENSEN © Scanpix)

Kazaa, eDonkey, Limewire, Napster og Bittorrent. Hvis du genkender de navne, så var du måske en af dem, der sad tilbage i 00’erne og ulovligt downloadede musik og film fra internettet.

Og hvis du gjorde, så kan du også være en af dem, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA har spioneret mod.

NSA overvågede nemlig de populære fildelingsstjenester, der ifølge nogle analyser stod for helt op mod 83 procent af trafikken i enkelte lande.

Det viser et dokument fra 2005, som Edward Snowden, den amerikanske whistleblower og tidligere systemadministrator hos NSA, netop har offentliggjortThe Intercept.

NSA, der er en forkortelse for National Security Agency, dannede en gruppe, der brød ind i de forskellige netværk, der også kaldes for P2P – altså peer to peer. For det meste blev tjenesterne brugt til at dele musik og film, men de kan også dele alle mulige andre formater, der kan ligge på en computer.

NSA brød krypteringen på netværkene, så de kunne se, hvilke filer der blev delt. Men NSA stillede også sig selv spørgsmålet om, hvad de egentlig fik ud af overvågningen, og om den havde nogen efterretningsmæssig værdi.

Mange af dem, som NSA havde i søgelyset, brugte tjenesterne. Men det viste sig, at de ikke gik på Kazaa, Napster og de andre tjenester for at dele skumle planer men især for at hente musik som alle andre.

”Ved at gennemgå vores indsamlingsdatabase er det tydeligt, at mange af vores mål bruger de populære fildelingstjenester; men hvis de kun bruger dem til at dele deres favoritpopstjernes seneste nummer, så er trafikken af tvivlsom værdi (ikke for at fornærme Britney Spears).”

I dokumentet fra The Intercept og Edward Snowden står der også, at det lykkedes for NSA at bryde krypteringen af Kazaa og eDonky, så efterretningstjenesten fik et utal af brugernes informationer såsom navne, landekoder, hvor man downloadede filerne fra geografisk, emailadresser og søgehistorik.

I dokumentet, der er en tekst, som stammer fra en intern blog på NSA, står der en længere liste over de tjenester, som gruppen ”har undersøgt”. Ud over netop Kazaa, Limewire, Napster og de andre fildelingstjenester er det også MSN Messenger, Windows Messenger og Yahoo Briefcase.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter