Snowdens kæmpelæk: Afslørede USA's massive overvågning

Sagen om de dokumenter, Snowden fiskede ud af NSA, udviklede sig fra 2013 til at blive den største overvågningsskandale nogensinde. Men meget lidt er sket siden.

Snowden er blevet et symbol på magtmisbrug, frihedskamp og oprør, og er blandt andet blevet indstillet til Nobels fredspris. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Whistlebloweren Edward Snowden blev i 2013 en af klodens mest berømte mænd, da han i juni begyndte at lække de dokumenter, han havde snuppet fra spiontjenesten NSA, mens han arbejdede for en af tjenestens underleverandører.

Gennem årene havde mange haft mistanke om, at der nok foregik et eller andet overvågnings-agtigt på nettet, men ingen havde forudset, hvor massivt det skulle vise sig at være.

Snowden havde gennem længere tid forsøgte at kontakte nogle få, udvalgte journalister - blandt andet dokumentaristen Laura Poitras, journalisten Glenn Greenwald, samt journalisten Ewen McAskill fra den britiske avis, The Guardian. De mødte Snowden i Hong Kong, hvor han gav dem adgang til de tusindvis af dokumenter, der siden skulle ryste verden.

Overvåger alle - hele tiden

Mange af Snowdens dokumenter er interne NSA-præsentationer af overvågningsprogrammer og teknikker til konstant at overvåge mennesker på nettet. Den første afsløring, der for alvor fik folk til at spærre øjnene op, var da The Guardian og Washington Post en dag i begyndelsen af juni kunne beskrive det infame PRISM-program, der havde været i drift i årevis.

I PRISM-programmet har NSA direkte adgang til data om brugerne hos Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Facebook, Skype og flere andre via en bagdør, som NSA kan bruge til at tappe oplysninger fra i realtid.

NSA har blandt andet adgang til at overvåge chats via MSN og Skype og meget andet, uden dommerkendelse, uden at brugerne får noget at vide, og uden at de behøver være mistænkt for noget specielt. Selskaberne har siden benægtet dele af PRISM-samarbejdet.

Snage-søgemaskine

Xkeyscore er et system, udviklet af NSA måske sammen med andre spiontjenester, og beregnet på at kunne overvåge alle i mere eller mindre realtid. Systemet giver spionerne næsten ubegrænset adgang til at overvåge folk på tværs af et væld af platforme, og virker som en slags søgemaskine, man kan bruge til at kigge med på folk i realtid. Snowden har forklaret, at han med nogle få oplysninger om en person som søgeterm, kunne finde hvem som helst på nettet og overvåge alt, hvad de lavede.

Tempora er et system, der drives af britiske GCHQ, der er med i det særlige Five Eyes-samarbejde. Tempora-systemet er et robust dataindsamlingsprogram, hvor data fra nettets brugere samles op og gemmes til senere analyse. Det sker fra de fiberoptiske kabler, der er rygraden i internettet. Ifølge Snowden deltager kablernes ejere i programmerne.

Afsløringerne rullede især henover efteråret 2013 og begyndelsen af 2014, hvor journalister og eksperter begyndte at trevle dokumenterne op - men adskillige medier har gennem tiden bragt små og store afsløringer. I Danmark har især Information haft historier, blandt andet om overvågning af politikerne under klimatopmødet i København.

Kun et lille udpluk

De mange afsløringer har også rummet dokumentation for, at NSA systematisk overvåger og indsamler milliarder af emails, overvåger mobiltelefoners GPS, overvåger brugere af spil og spilkonsoller, og har teknik til at tænde for mikrofoner og kameraer i menneskers mobiltelefoner, og sågar opsnappede og hackede iPhones, købt på nettet, inden de nåede frem til deres modtagere.

Men det er blot et lillebitte udpluk af den overvågningsmaskine, der finansieres via mørkelagte poster i det amerikanske statsbudget.

Blandt de mere kontroversielle afsløringer var, at NSA også havde overvåget toppolitikere og andre samfundsspidser helt systematisk, herunder blandt andet Angela Merkel, men Snowden har også forklaret, at USA bruger sine overvågningsmetoder til at begå industrispionage, selv mod virksomheder i lande, der ellers betragter USA som deres venner.

Danmark er med

Danmark er i samme forbindelse blevet afsløret som en nær samarbejdspartner med USA.

Snowdens afsløringer er så omfattende, at det næsten kan være umuligt at holde snor i, men opslagsværket Wikipedia gør et hæderligt forsøg på at dokumentere det hele på en særlig side, der kan findes her

Snowden måtte efter afsløringerne flygte til Rusland, hvor han fik opholdstilladelse efter at have opholdt sig i dagevis i Moskvas lufthavn. Hans afsløringer har kostet den amerikanske IT-branche et ukendt antal milliarder i tabte indtægter, især såkaldte cloud-tjenester, hvor data opbevares i USA.

De førte også til at Safe Harbour-dataudvekslingsaftalen mellem USA og EU blev annulleret, fordi USA giver for nem adgang til europæernes data.