Sonne om den førerløse bilrevolution: Det bliver helt gak

Førerløse biler kommer nærmere og nærmere. Nikolaj Sonne giver her et (skælmsk) bud på den revolution, der følger med.

Bilkørsel uden hænder på rattet kan langt hen af vejen allerede lade sig gøre - særligt hvis man kører på motorvej.

I aftenens So ein Ding kigger Nikolaj Sonne meget dybt i kystalkuglen.

Her skitserer han - med et glimt i øjet - et meget præcist billede af, hvordan førerløse biler, vil komme hærgende (se klippet øverst i artiklen).

Sonnes fremtidsscenarie starter præcis den 24. april 2022.

Lige netop denne dag lægger et containerskib til kaj, og en mindre hær af autonome elektriske delebiler ruller ud. Samtidig får du en opdatering på telefonen, og er nu i stand til at få en bil til at samle dig op, på så godt som ingen tid, lige der hvor du står. Og den kører dig lige derhen, hvor du vil.

I løbet af en måned har mange allerede oplevet, hvor smart det er, og begynder at sætte deres biler til salg.

I løbet af tre måneder er prisen på brugte privatbiler styrtdykket, og folk begynder nærmest at efterlade deres biler på gaden, med nøglen i tændingen, fordi det ikke giver mening længere at eje en bil, og ingen derfor vil købe dem.

En revolution er på vej

Hvis scenariet - eller et der ligner det - bliver til virkelighed, vil der altså være tale om sand revolution af fænomenet “transport fra A-B”.

Vi har stillet So ein Dings vært Nikolaj Sonne fem spørgsmål om den førerløse bilfremtid.

1. Hvis ovenstående scenarie bliver til virkelighed, hvor på skalaen er vi så historisk inden for teknologiske revolutioner (bil, dampmaskine, internettet)?

Det bliver helt gak!

Præcis hvor på internet/dampmaskine-gak skalaen vi befinder os er måske lidt sværere at spå om.

Internettet har jo gjort, at helt ufattelige mængder information flyder frem og tilbage stort set uden, at det koster noget.

Dét, at transport af fysiske ting bliver automatiseret, betyder jo, at det bliver vanvittigt meget billigere og nemmere at komme omkring - hvad enten man er en person eller en pose skruer.

2. Du siger, at det særligt i det store samfundsperspektiv, bliver rigtig interessant. Hvorfor?

Der er helt ufatteligt mange forskellige aspekter af det spørgsmål. Men ét af dem er begrebet transporttid og arbejdstid.

I dag bruger mange mennesker vanvittig meget tid på at sidde med et rat i hånden og kigge på hinandens nummerplader til og fra arbejde. I en måske ikke så fjern fremtid kan de bruge dén tid mere produktivt.

Desuden vil automatisering af trafikken også øge kapaciteten og sikkerheden.

3. Tror du selvkørende biler bliver starten til enden for fælles offentlig transport?

Nej, fælles transport giver jo vanvittig god mening, hvis flere mennesker alligevel skal i samme retning.

Jeg tror vi vil se løsninger, der på smarte måder kombinerer forskellige transportformer langt mere fleksibelt end i dag.

4. Tror du førerløse biler “kun” bliver et byfænomen de første mange år? Eller begynder vi samtidig at køre i biler uden rat, når vi skal på Ferie i Moster Odas sommerhus eller til Italien?

Det kommer an på, hvor moster Odas sommerhus ligger.

Tanken om den lille ratløse selvkørende bobbel er jo bare en af mange muligheder.

Hvis man ser Mercedes bud, så er vi ude i noget rullende luksus lounge, og i efteråret talte jeg med en fra Audi, der ser selvkørende biler som en udfordring både for indenrigsflyvning og for de hoteller, der ligger langs de tyske motorveje.

For hvorfor køre, overnatte, tage morgenfrisk til møde og køre hjem igen, når man kan overnatte på vej mod sin destination?

5. Hvor mange biler tror du, du personligt når at købe i resten af din levetid?

Hmmm - der er jo stadig folk der kører i hestevogn - de gør det bare for deres fornøjelses skyld - og ikke for at komme fra A til B.

På samme måde kan man sikkert et pænt stykke ud i fremtiden godt få lov til at køre på vejene med sin manuelle bil, ligesom man i dag jo kan køre i sin hestevogn.

Men på et tidspunkt vil folk måske se lidt skævt til en, fordi det går ud over de andre, der bruger vejen.

Se mere i So Ein Ding

Hele programmet om hvor de førerløse og selvkørende biler er nået til, og hvor de er på vej hen, kan ses i aften.

Det foregår som god gammeldags TV på DR2 kl.22.00 eller for de mere moderne på DR TV.