Sonnes guide til back-up af dine fotos

Nikolaj Sonne kigger på foto back-up-løsninger på nettet, hos Google, Dropbox, Skydrive og Flickr.

Nikolaj Sonne kigger på forskellige muligheder for at gemme sine billeder på nettet. Og han har særligt fokus på billeder taget med mobilen. (Foto: Sune Fritzen © DR)

Der er mange måder man kan miste sine billeder på. Huset brænder, harddisken crasher, eller ubudne gæster kommer på besøg.

Hvis uheldet er ude, vil du blive usandsynlig glad hvis du har en ekstra-kopi af dine billeder et eller andet sted.

I ugens So ein Ding, kigger Nikolaj Sonne nærmere på foto-backup på nettet.

Klare fordele ved at putte billeder i skyen

- Målet i dag er så let som muligt, at få dine billeder på nettet. Det har to klare fordele. Chancen for at internettet brænder sammen og at du mister alle dine billeder er minimal.

- Og derudover er det 100 gange nemmere at se og dele billeder, hvis dine billeder ikke er fanget på en computer, men bare ligesom ligger derude i skyen.

Sådan starter Nikolaj Sonne, det der kunne være et regulært foto-backup-battle, men som nærmere er en guide, til nogle af de muligheder der er for at sikkerhedskopiere sine billeder på nettet.

Det selvstændige digitale kamera er på vej ud

Og lad det være sagt med det samme. Fokus er på mobil. For tiden er for mange mennesker løbet fuldstændig fra det selvstændige digitale kamera.

Det der er kommet istedet er en smartphone - og den er jo allerede stærkt forbundet med nettet, og derfor er back-up i skyen blevet markant nemmere.

Ikke mere kopiere kamera til computer, kopiere computer til ekstern harddisk og gemme harddisk et sted, der ikke er lige ved siden af computeren. Nu kan det foregå helt automatisk.

Og når først billederne er på nettet, så har du, ud over en back-up, også altid dine billeder lige ved hånden - uanset hvilken computer du er i nærheden af.

Der er mange forskellige cloud-tjenster der kan bruges til at gemme billeder på - og Nikolaj Sonne har Kigget på nogle af dem: Google, Dropbox, Skydrive og Flickr.

Foto back-up hos Google

Hos Google er løsningen en blanding af Google+ og Google Drive. Hvis man vil se sine billeder på nettet så foregår det på Google +, som er Googles bud på et socialt netværk, men billederne er gemt helt privat, hvis du ønsker det.

Google+ deler billederne op i highlights, men du kan også lave dine egne fotoalbums. Udover billeder kan du også uploade dine videoer.

Og det er supernemt at dele. Du markerer bare de billeder du vil dele og trykker share, og så popper der en email op som du kan fyre afsted.

Når vi taler om at sikkerhedskopiere billeder fra mobil, så er automatisk back-up den ultimative feature. Og den kan du nemt aktivere både på Android og iPhone. Når du har gjort det, så bliver alle billeder du tager med telefonen automatisk uploadet til din Google-konto.

Det koster penge

Men intet her i verden er gratis. Heller ikke hos Google. 100GB lagerplads koster 5 dollars om måneden og 200GB koster det dobbelte. Men den plads du køber er en del af Google Drive - en harddisk i skyen. Så du kan altså gemme andre ting end bare billeder.

Du kan også nemt integrere Google Drive på din computer, så Google Drive optræder som en helt almindelig mappe på computeren, hvor indholdet i mappen afspejler det der ligger ude på nettet.

Apple-brugere skal være opmærksomme på at billeder uploadet fra iPhone, bliver nedskaleret så de maksimalt fylder 2048 pixels på den længste side. (OPDATERING: Efter Sonnes anmeldelse, har Google opdateret appen til iPhone, så billeder nu kan uploades i fuld opløsning).

Det er på den ene side et stort minus, men til gengæld betyder det at dine billeder IKKE tæller som om de fylder noget på Google Drive. Det betyder altså at du faktisk kan bruge Googles løsning uden at du skal betale, så længe du kan acceptere at dine billeder bliver skaleret ned.

Foto back-up hos Dropbox

Dropbox fungerer langt hen ad vejen som Google Drive. Dropbox kan nemlig også ligge som en mappe på din computer der spejler indholdet i skyen.

Dropbox har udviklet sig en hel del, og er ikke længere bare et sted man kan gemme og dele sine dokumenter - det er nærmest blevet helt foto-funky.

Både på iOS og på Android er der mulighed for at auto-uploade alle dine billeder til Dropbox, helt ligesom hos Google.

Men så er der det med prisen. Det koster 10 dollars om måneden for 100 GB - altså det dobbelte som på Google Drive.

Foto back-up på Skydrive

Microsoft har naturligvis også et skyprodukt - Skydrive.

På deres hjemmeside har de lavet en sammenligning med de andre tjenester. Og ifølge Microsoft, så er det altså på alle måder et bedre produkt.

Og det fungerer, ifølge Nikolaj Sonne, også ganske fint. Konceptet er fuldstændig det samme som med Dropbox og Google Drive. Du har en mappe liggende på din computer som afspejler alt det du har liggende i skyen.

Men der er en ting som Nikolaj Sonne savner - nemlig den automatiske upload af billeder fra iOS og Android. Det kan man til gengæld med Windows Phone. Så har du en Windows telefon, ja så er det helt oplagt at bruge Skydrive.

Skydrive er billigere end både Google+ og Dropbox. Det koster 279 kroner om året for 100 GB.

Foto back-up på Flickr

Men kunne det ikke være dejligt hvis det var helt gratis. Det var der nogen der tænkte og de hedder Flickr og er ejet af Yahoo.

Det der engang var verdens største hjemmeside for fotos har smidt en decideret cloud-trumpf på bordet. 1 Terabyte - altså 1000 GB lagerplads…Gratis.

Flickr fungerer med mobilen og computeren, men der mangler den auto-backup funktion, som gør det så nemt at gemme sine billeder fra mobilen med de andre tjenester. (OPDATERING: Flickr har efter Sonnes gennemgang af deres app tilføjet muligheden for at auto-uploade billeder fra iPhone).

Og så er brugerfladen på computeren heller ikke det nemmeste at finde ud af.

Men så vil det jo være oplagt, når man har så meget gratis plads, at bruge det som den store eksterne harddisk i skyen, hvor man trækker hele sine store billedmappe fra computeren over i.

Problemet er bare, at det vil Flickr ikke være med til. Du kan ikke bare flytte mappen med alle dine billeder til Flickr i et enkelt snuptag.

Derudover har Sonne på web op på Android oplevet forskellige problemer med at uploade hvor serveren ikke helt vil følge med - men det er gratis og der er meget plads.

Den store 'kopier alle billeder mission' kan lade sig gøre

Men det som Flickr desværre ikke kan, det kan faktisk nemt lade sig gøre med de tre andre tjenester.

Vælger du Google Drive, Dropbox eller Skydrive og skal du bare have alle dine billeder på nettet, så er det i princippet lige så let som at flytte billederne internt på computeren.

Du hiver bare fat i den store billedmappe, trækker den over og sætter dig til at vente, og så er alle dine billeder efter noget tid på nettet.

Sonnes Dom

I denne uges So ein Ding bliver der ikke delt Ding'er ud, men anbefalinger.

Vælger man med pengepungen så burde valget jo være nemt. Flickr er helt gratis og der er masser af plads. Men uden den automatiske back-up fra mobil gør det bare ikke sikkerhedskopierings-øvelsen så nem, som den burde være.

Men du kan jo prøve at se om det virker for dig.

Sonnes favorit er Google Drive. Helt lavpraktisk så er han i forvejen kunde i butikken, og så er det jo nemmere at have alle sine ting et sted.

Derudover så synes han at den måde Google organiserer billederne på, er den mest velfungerende.

Men der er stadig plads til forbedring. Hvis man eksempelvis vil uploade hele sit bagkatalog fra telefonen, så meddeler Google ikke noget om hvor langt man er nået og om det overhovedet bliver gjort.

Der er Dropbox skarpere. Men deres weboversigt er ikke så overskuelig som Googles.

Det er gratis at prøve

Det fine ved alle de nævnte tjenester er, at de er gratis at prøve. Så Sonnes bedste råd er faktisk, at man prøver sig frem og selv vurderer, hvad der spiller bedst for en.

Du kan se hele Sonnes anmeldelse i So ein Ding på tirsdag d. 29 oktober. Det foregår som altid på DR2 kl. 20.00.

Facebook
Twitter