Sony dropper eboglæserne

Japanske Sony opgiver kampen om at vinde bog-folkets elektroniske gunst. Den nuværende eboglæser fra selskabet bliver den sidste uden for Japan.

Denne her kan snart ikke længere købes i butikkerne (Foto: © peter helles eriksen)

Hvis du vil have fat i en eboglæser fra den japanske gigant Sony, skal du skynde dig. Den japanske elektronikvirksomhed bekræfter nemlig nu, at selskabet trækker sig fra markedet for dedikerede eboglæsere, når lagrene af den nuværende model er tømt. Undtagelsen er Japan, hvor man fortsat vil kunne købe en Reader.

Markedet for dedikerede eboglæsere med den særlige skarpe E-ink-skærm er domineret af Amazons Kindle-serie, og derudover møder produkterne konkurrence fra alle de mange læsere, der blot nøjes med at læse bøger på deres tablet. Sonys Reader har ellers været blandt de mere seriøse konkurrenter til Amazons serie, men salget er ikke længere stort nok til at Sony vil poste flere udviklingskroner i markedet.

De dedikerede eboglæsere med de særligt skarpe sort/hvide E-ink skærme var ellers et stort hit for få år siden, men det rigelige udbud af billige og mere alsidige tablets, samt Amazons dominans på området har gjort livet svært for produkter som Sonys Reader. Sony har allerede trukket sig delvist fra markedet for salg af selve ebøgerne, og lukket sin digitale boghandel i både Europa og Nordamerika.

Stadig i Japan

Japanerne vil fortsat kunne købe Sonys Reader og ebøger i Sonys digitale boghandel på hjemmemarkedet, men Sony bekræfter overfor blandt andet britiske BBC, at selskabet ikke har planer om at komme med nye produkter på området, ligesom at salget stoppes uden for Japan, når lagrene er udtømt.

Sony har under direktøren Kazuo Hirai forfulgt en strategi om at fokusere mere intenst på tablets og smartphones og selskabet valgte tidligere på året at sælge sin computerdivision, Vaio, fra. PC-markedet har, ligesom markedet for eboglæsere, mødt hård konkurrence fra tablets.