SpaceX satser alt på ny kæmpe Mars-raket

Raketten skal udvikles og opsendes til Mars i 2022 ifølge Elon Musk. Dermed kan SpaceX komme før NASA.

Elon Musk fremlagde i dag SpaceX's planer om en raket, der skal kunne sendes til Mars i 2022, på International Astronautical Congress 2017 i Australien. (Foto: © SpaceX, SpaceX)

Fremover vil alle SpaceX's ressourcer gå til at bygge en raket, der skal kunne nå til Mars.

Raketten har kodenavnet "Big Fucking Rocket" også forkortet BFR. Ifølge Elon Musk, der er administrerende direktør i SpaceX, så vil de første raketter blive sendt mod med i 2022. Det skriver The Verge.

Med tiden skal den nye raket overtage for virksomhedens nuværende raketter Falcon 9 og den kommende Falcon Heavy. Derudover så vil den nye raket, ifølge Elon Musk, kunne genbruges fuldstændigt, hvilket også vil gøre det forholdsvis billigt at bruge raketten.

Falcon 9, som er SpaceX's mest brugte raket, er kun mellem 70 og 80 procent genbrugelig.

Stram tidsplan

Elon Musk indrømmer selv, at det er en "ambitiøs" plan at opsende en raket til Mars allerede om fem år i 2022.

Det er svært at modsige ham, når man tænker på, at planen er at udvikle, bygge og opsende en ny type raket, der skal lande på Mars. På kun fem år.

Allerede i 2024 vil SpaceX opsende en bemandet raket til Mars.

NASA udvikler også en raket, der i 2030'erne gerne skulle nå til Mars. Den skulle efter planen på sin første bemandede mission rundt om Månen i år 2022.

- Der er et element af konkurrence mellem NASA og SpaceX. Hvem bliver de første til at sende en stor raket til Mars? Elon Musk ville jo se godt ud overfor den amerikanske præsident til den tid, hvis han kommer først, siger Kristian Pedersen, der er astrofysiker og direktør for DTU Space om SpaceX vilde planer.

Den amerikanske rumfartsvirksomhed har før måtte udskyde tidsplaner med flere år. F.eks. planlagde SpaceX at opsende deres helt store raket Falcon Heavy i 2013, men raketten har endnu ikke løftet sig fra Jordens overflade og er stadig under udvikling.

Hvis det skulle lykkes SpaceX at opsende den nylancerede raket til Mars i 2022, vil den være det tungeste fartøj til at lande på Mars.