Spar benzin med din smartphone og din bils skjulte computer

Med en simpel bluetooth eller WiFI-læser og en app kan du få adgang til en mængde data om din bil.

Automatic er et af de nyeste bud på hvordan din bils data kan oversættes til brugbar information. (© Automatic)

Flere producenter er på vej med et simpelt produkt til bilen, som oversætter din bils data til brugervenlig information på din smartphone, om hvor meget benzin du bruger og hvordan din bil har det.

Computer og dataudgang i bilen

Hvis din bil er produceret inden for de seneste 12 år, sidder der med stor sandsynlighed ikke bare en computer men også en dataport i bilen - en port der kan bruges til at hive din bils data ud.

Dataporten, som ofte sidder under instrumentbrættet, hedder en OBD2-port. Den bliver typisk brugt hvis din bil er på værksted, hvor mekanikeren kan tilslutte en fejlkodelæser, for hurtigt at få et overblik over om bilens data selv giver en forklaring på, hvad der er galt.

Men udover at fortælle dig om eventuelle fejl på bilen, genereres en række data om motoren, brændstofforbrug og bilens hastighed mm.

Det er netop disse data som en række nye producenter hiver ud via en bluetooth- eller WiFI-læser og sender til en app på din smartphone, som så oversætter dataen til brugbar information.

Og det er i stigende grad dit benzinforbrug som er i højsædet.

Flere firmaer med den samme slags løsning

I den billigste udgave kan du købe en seperat OBD2-læser og forbinde den til en app, uden at de kommer fra samme producent.

ODB2-læsere kan fås på nettet til ca. kr. 100, og til Android kan du eksempelvis købe den højest bruger-vurderede OBD2-læserapp, Torque Pro, til 30 kroner.

Hvis du gerne vil købe en samlet læser/app løsning, findes der allerede flere muligheder bl.a. iOBD2 eller Mobilscan. Begge disse forbindes via bluetooth til Android og WiFI til iPhone og koster mellem kr. 500-700.

Men som med alle dimser der har en brugerflade, så er det kombinationen af hvor nemt det er at bruge, hvor godt det er designet og hvor meningsfyldt det bliver præsenteret til brugeren, der tilsammen skaber et hit.

Hvor nogle af de ovennævnte løsninger ser noget ingeniør-agtige ud, så er der flere firmaer der netop nu giver friske bud på, hvordan brugerfladen kan løses, så det giver mening for menig mand.

Spar benzin som var det et spil

En læser og en app kan give dig detaljeret information om din bil

Et af de firmaer er Automatic, som kalder deres løsning for en smart køreassistent, og har besparelse på benzinudgifterne øverst på salgstale-listen.

Automatic nøjes ikke med at hive data ud af bilen, men kombinerer dataen med GPS data på din telefon. Resultatet er detaljeret, men let forståelig information om din kørsel, hvor meget benzin du har brugt og et kort over hvor på ruten du kunne have kørt mere økonomisk.

Hvis du ønsker det, kan du også, mens du kører, blive advaret med lyde om uhensigtsmæssig benzinkørsel.

Automatic har også taget et klassisk computerspilstrick og implementeret i deres løsning. Hver uge får du en score for hvor benzinøkonomisk du har kørt, og følger du appens køreråd, kan du altså forbedre din benzinscore og dermed spare penge.

Et andet firma, Dash, har en lignende løsning på vej, som de netop nu er ved at samle penge ind til på crowdfunding siden Kickstarter.

En læser og en app kan give dig detaljeret information om din bil (© Dash)

Netop nu er Dash Kickstarter-indsamling dog suspenderet, da et andet firma mener at Dash gør brug af en teknologi, som de har rettighederne til.

Både Dash og Automatic koster lige over kr. 400, men kommer i første omgang kun i USA.

Årets bil med lignende features

En læser og en app kan give dig detaljeret information om din bil (© Volkswagen)

I årets bil 2013 - de tre stort set identiske VW up, Skoda Citigo og Seat Mii - er en af de ekstraudstyrspakker du kan tilkøbe et maps and more system.

Skærmen på systemet ligner en klassisk GPS, men kan udover at vise dig hvordan du kommer fra A til B, et par ekstra tricks - og et af disse handler præcis om benzinøkonomi og om optimering af den måde du kører på.

Biltablet på mobilmesse

Og der bliver eksperimenteret en del i øjeblikket med hvad skærme kan i en bil.

Bl.a. viste Nikolaj Sonne fra årets mobilmesse i Barcelona, en dummy af en Android tablet, som skulle fungere som bilens kontrolcenter.

Selv om Sonne ikke helt troede på, at en tablet vil fungere som den primære styring af alt i din bil, så tyder meget på, at mere detaljeret data om din bil stille og roligt sniger sig ind på en skærm - om det så er en indbygget skærm, på en telefon eller en tablet.

Facebook
Twitter