Stifter: Facebook tjener ikke penge på virtual reality-brille

Oculus Rift stifter, Palmer Luckey, undskylder, at han var kommet til at love en lavere pris, men siger, den kun dækker omkostningerne.

Oculus-stifter, Palmer Luckey, undskylder - og forklarer - den høje pris på Oculus-brillen. (© Oculus)

- Lad mig gøre det helt klart, vi tjener ikke penge på Oculus Rift.

Sådan lød et af svarene fra Palmer Luckey - stifteren af virtual reality-brillen Oculus, som Facebook nu ejer - da han i nat svarede på brugernes spørgsmål på det sociale medie Reddit.

Her deltog Luckey i en såkaldt AMA (spørg mig om alt) blot få timer efter, at den første færdige udgave af Oculus Rift blev sat til salg.

Grunden til at Luckey havde behov for at udtale sig om dette var, at flere brugere var stærkt utilfredse med prisen på 599 dollars.

Det var de ikke mindst fordi, Palmer Luckey i et tidligere interview var kommet for skade at sige, at han regnede med, at Oculus Rift "ville komme til at koste i omegnen af 350 dollars men lidt mere".

Prisen endte med at være godt 60 procent højere, men dækker altså, ifølge Palmer, kun omkostningerne ved at producere brillen.

- Det er dyrt, men for de 599 dollars du bruger, får du meget mere, end hvis du bruger 599 dollars på mere eller mindre alle andre stykker forbrugerelektronik. Telefoner, der koster 599 dollars, koster kun en brøkdel at lave, forklarede Luckey.

- Jeg har lært lektien

Direkte adspurgt om hvad prisen på den kommende Oculus Touch controller bliver, svarede Luckey:

- Ikke flere slag på tasken. Jeg har lært lektien.

Luckey blev også spurgt om, hvorfor de ikke bare har fjernet nogle af det ekstraudstyr, som følger med i pakken - særligt en remotecontrol og en Xbox One controller.

Her svarede han, at det nærmest ikke kostede dem noget at tilføje, og at folk jo eventuelt bare kunne sælge deres Xbox One controller, og på den måde få slået noget af prisen.

Utilfredshed med høj europæisk pris

I det hele taget var lanceringsdagen travl for Palmer Luckey.

På Twitter fik han særligt en hel del verbale bank for, at prisen i Europa er over 1000 kroner højere end i USA - i Danmark koster Oculus Rift 5.200 kroner uden forsendelse.

Men ifølge Luckey bær Oculus ikke skylden for det.

- Den europæiske pris skyldes, at vi skal inkludere skatter. Vi har ikke presset prisen ekstra i vejret, skrev han.

Men det fik ikke alle folk til at slappe af.

Flere brokkede sig over prisen på forsendelsen af pakken, der til Danmark beløber sig til 330 kroner, mens Australierne skal hoste op med hele 650 kroner.

Også her prøvede Luckey at forsvare sig med, at det jo var dyrt at sende pakker.

Zuckerberg: Et vigtigt skridt mod fremtiden

Facebook-bossen Mark Zuckerberg, der købte Oculus for 2 milliarder dollars (14 milliarder kroner) i 2014, benyttede også dagen til at kommentere på lanceringen af Oculus:

- Jeg tror på at virtual reality har potentialet til på mange måder at ændre måden vi lever på, arbejder og kommunikerer. I dag er et vigtigt skridt hen imod den fremtid, skrev Zuckerberg på Facebook.

2016 er spået til at blive året virtual reality får sit store gennembrud - men det er sket før, at teknologier, der er blevet udråbt til at blive 'det nye sort', er fejlet i stor stil.