Stjerneprogrammør får IT-pris

Foreningen IT-Branchen har torsdag aften givet IT-Prisen 2014 til den danske programmør Anders Hejlsberg.

De næste 10 års tid vil vi se en udvikling i retning af at gøre computerne så avancerede, at de næsten kan hjælpe med at programmere sig selv, mener Anders Hejlsberg, der torsdag modtog IT-Prisen 2014. (Foto: Anders Høeg Nissen- Harddisken på P1 © DR Videnskab)

Torsdag aften vandt programmøren Anders Hejlsberg IT-Prisen 2014, der er den største kollegiale hæder inden for it, som gives i Danmark.

I sin begrundelse sagde direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard:

- Ingen danskere har som Anders Hejlsberg haft indflydelse på den digitale udvikling i verden. Han har gennem tre årtier påvirket udviklingen af de programmeringssprog, som er grundlaget for vores moderne kommunikationssamfund.

Programmering er centralt i fremtidens samfund

Anders Hejlsberg selv taler dog mere om programmeringssprog generelt end om sine egne bedrifter - og ikke overraskende mener han, de spiller en kolossal rolle i hverdagen.

Først og fremmest for programmører, naturligvis, men også for de kommende generationers liv og arbejde.

- Ikke alle skal absolut være programmører, men det er meget vigtigt at give børn og unge en introduktion til programmering og hvordan det fungerer, ligesom alle får en grundlæggende introduktion til musik, siger Anders Hejlsberg.

Blev aldrig selv færdig med sin uddannelse

Anders Hejlsberg begyndte selv sin karriere med en uafsluttet uddannelse som ingeniør, men kastede sig så over udviklingen af TurboPascal.

I slutningen af 1980'erne flyttede til USA, hvor han først arbejdede i firmaet Borland.

I 1996 blev han ansat i Microsoft og flyttede til Redmond i staten Washington, hvor han blev ansvarlig for udviklingen af det efterhånden meget udbredte programmeringssprog C# (C sharp).

Han har også i 2012 stået bag JavaScript-sproget TypeScript.

Programmeringssprog former vores måde at tænke på

Anders Hejlsberg forklarer, at programmeringssprog spiller en stor rolle i den software, man skal udvikle, fordi sprogene påvirker den måde, man arbejder og tænker på - ligesom "almindelige" sprog.

Nogle gange ligefrem i en grad, så han næsten tænker i C# eller et af sine andre sprog, griner han:

- Jeg ved ikke, om jeg drømmer i programmeringssprog, men når jeg tænker over forskellige ting, så bruger jeg de syntakser og strukturer, som findes i sprogene.

Programmering udvikler sig med sneglefart

Den teknologiske udvikling er gået meget stærkt i de 30-40 år, Anders Hejlsberg har været i branchen.

Men selvom vi har fået computere, som er tusinder af gange hurtigere, så har programmeringen ikke udviklet sig med samme hast, siger han.

- Programmeringssprog udvikler sig nærmest med sneglefart, og ligner på mange måder stadig sprog, som er 40 eller 50 år gamle, siger Anders Hejlsberg.

Fremtidens computersprog

Til gengæld tror Anders Hejlsberg, at vi de næste 10 års tid vil se en udvikling i retning af at gøre computerne så avancerede, at de næsten kan hjælpe med at programmere sig selv:

- Machine learning - at få maskinerne til på en dybere måde at forstå problemstillinger - det bliver enormt vigtigt de næste 10 år, slutter han.

Mød Anders Hejlsberg i Harddisken fredag kl 14.03, eller lyt til hele interviewet med ham her.

Facebook
Twitter