Storbritannien vil smide store IT-firmaer på porten

Billigere og mere varierede software-løsninger skal spare den britiske stat penge og give bedre resultater.

Står det til den britiske kabinetminister Francis Maude, er det snart slut med at virksomheder som Microsoft skal være storleverandør til den britiske stat. (Foto: KACPER PEMPEL © Scanpix)

Storbritannien vil spare store millionbeløb på software og it-løsninger.

Det kan blandt andet gå ud over Microsoft, som hidtil har været storleverandør til den britiske stat.

Siden 2010 har den offentlige sektor i Storbritannien brugt over 200 millioner pund på Microsofts office-pakke alene.

Det vil Francis Maude, som er Minister for Cabinet Office, nu gøre noget ved.

Blandt andet nævner han muligheden for at skifte Microsoft office ud med software, som kan lave open source dokumenter (ODF). Det kan eksempelvis være OpenOffice eller Google Docs, som begge er gratis at bruge.

Det skal være nemmere at bruge og dele information

I sin tale til Sprint14, en konference, hvor nye digitale offentlige services og it-tiltag bliver vist frem, var Maude meget klar i spyttet om bevæggrunden for at smide nogle af de store softwareleverandører på porten. Og det er ikke kun en spareøvelse.

- Jeg vil se en større variation af software vi bruger, så offentligt ansatte kan få adgang til den information de har behov for og kan lave deres arbejde uden at blive nødt til at købe én specifik slags software.

- I første ombæring vil det hjælpe de forskellige afdelinger til at gøre noget så simpelt som at dele et dokument med hinanden på en nemmere måde. Men det vil også gøre det nemmere for borgerne at bruge og dele offentlig information, sagde han.

Flere offentlige IT-løsninger skal leveres af mindre firmaer

Men det er ikke kun udvalget af softwareleverandører, som Maude vil have øget.

Også indenfor udviklingen af offentlige IT-løsninger vil man gerne gøre brug af flere mindre leverandører. Man vil gøre op med at offentlige IT investeringer - ligesom det flere gange er set i Danmark - ender hos store firmaer, som ikke leverer en ordentlig vare.

- Vi ved at den bedste teknologi og de bedste digitale idéer ofte kommer fra mindre virksomheder, som alt for ofte har været ekskluderet fra statslige løsninger.

- I det offentlige har der været en opfattelse af, at hvis man hyrede et stort multinationalt firma som alle kendte, så ville du aldrig blive fyret.

- Men vi gik ikke bare glip af innovation, vi betalte overpris for gårdsdagens teknologi, lød det kontante budskab fra Maude.

Sparede 98,5 procent på en enkelt løsning

Han nævnte derefter et eksempel på en hosting løsning som en af de store leverandører havde tilbudt for 4 millioner pund, som en lille engelsk virksomhed tilbød for 60.000 pund.

- Vi sparede skatteyderne hele 98,5 procent. Selvom jeg ikke tror vi kan lave besparelser på det niveau alle steder, så kan alle hårdtarbejdende mennesker regne med, at vi vil prøve så godt som vi overhovedet kan, sagde Maude.