Stribevis af organisationer støtter Apple i iPhone-sag

Over 40 virksomheder og organisationer stiller sig nu bag Apple, der nægter at hacke iPhonen for at hjælpe FBI i en terrorsag.

En række organisationer, virksomheder og privatpersoner støtter Apple i kampen for ikke at blive tvunget til at svække sikkerheden. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Et stort optog af tech-selskaber, organisationer og privatpersoner stiller sig nu bag Apples kamp for at undgå blive tvunget til at hacke sine egen software.

Selskabet forsøger i disse dage at bekæmpe en FBIs retskendelse, der påbyder Apple at lave en særlig version af styresystemet iOS, der skal gøre det lettere for FBI at komme ind i en terrorists iPhone.

Telefonen tilhører hovedpersonen ved massakren i San Bernadino i Californien sidste år, men politiet kan ikke komme ind i den krypterede telefon.

Svækker sikkerheden

Apple har nægtet at bygge huller og bagdøre ind i systemet til brug for politiet og henvist til, at en sådan bagdør også vil kunne bruges mod andre tilsvarende iPhones, og i øvrigt også af alle andre, der får fingre i en manipuleret udgave af systemet.

Det vil svække sikkerheden, produktets værdi og folks privatliv, har selskabet fremført.

Op til høringen har interesserenter kunnet indleveret brieferinger om deres holdninger til sagen - og det var ved fristens udløb blevet til omkring 40 støtteerklæringer til Apple, ifølge The New York Times.

Nogle støtter FBI

Blandt støtterne er Apple-konkurrenter som Microsoft, Google og Facebook, men også Twitter, Linkedin og nogle forbruger- og borgerrettighedsorganisationer. Selv selskaber som Airbnb har erklæret støtte til Apple.

På FBIs side står en håndfuld familiemedlemmer til skudofrene, men en enkelt ægtefælle til et overlevende skudoffer har stillet sig på Apples side i sagen.

FBI ønsker at undersøge terroristen Syed Rizwan Farooks telefon for at klarlægges hans forbindelser i terrormiljøet.

Apple vandt dog tidligere på ugen i en ældre sag fra New York, hvor politiet også ønskede adgang til en iPhone, og hvor hjemlen var samme paragraffer i en meget gammel lov, som i den aktuelle sag. Her vandt Apple sagen.