Styrtdykkende Snapchat-værdi kan varsle vintertid for tech-selskaber

En investor i den hypede tjeneste nedskriver værdien af sin Snapchat-investering med 25 procent. Det sker efter flere advarsler om oppustede vurderinger i techbranchen.

Snapchat er nu blevet betydeligt mindre værd, ifølge investoren Fidelity (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Mens det for blot et halvt år siden sydede og boblede med værdiansættelserne blandt nyopstartede amerikanske tech-virksomheder, peger flere ting nu på, at pilen peger nedad for flere af de såkaldte unicorns.

Unicorns er nyopstartede virksomheder, der på kort tid er steget vil værdier op over en milliard dollars - og blandt de mest værdifulde er tjenesten Snapchat, der nu måske alligevel ikke er helt så værdifuld som først antaget.

I hvertfald har venturekapitalfonden Fidelity netop - og helt ud af det blå - nedskrevet værdien af sine aktier i Snapchat fra 30,72 dollars til nu 22,91 dollars - altså 25 procent mindre end hidtil. Det skriver flere medier.

Svulmende vurdering

Snapchat har ellers tidligere været blandt de mest raket-agtigt stigende virksomheder med vurderinger op over 15 mia. dollars - altså omkring 105 milliarder kroner. Tjenesten har særligt godt fat i de yngre brugere, men har til gengæld indtil for nylig stort set ikke haft indtægtskilder af betydning.

Snapchat har specialiseret sig i en besked-tjeneste, hvor beskederne ser ud til at forsvinde fra modtagerens telefon efter kort tid. Det har dog siden vist sig langt fra at være tilfældet, og Snapchat fik for et par år siden påbud fra de amerikanske myndigeheder om at stoppe med at love, at beskederne forsvinder.

Tjenestens stifter, Evan Spiegel, har pudsigt nok været blandt dem, der tidligst har rejst advarselsflaget om situationen i dotcom-branchen, hvor unicorn-virksomhederne er eksploderet i værdi de senere år. Taxa-tjenesten Uber er fortsat i førertrøjen med en vurdering på helt op mod 48 mia. kroner - måske endda endnu højere.

Vinteren er på vej

Uber er dog langt fra den eneste virksomhed, hvis værdi er skudt i vejret, og i august måtte også investor-veteranen Bill Gurley tænde det røde lys, og advare om, at festen snart var forbi, og at investorernes fokus var ved at skifte fra brugertal til evne til at tjene penge.

Vinteren er på vej, skrev Gurley dengang på Twitter.

Det er uvist, hvorfor Fidelity har nedskrevet værdien af sine Snapchat-aktier, men nedskrivningen kommer netop efter meget snak om, at de nye tech-selskaber i USA er blevet spekuleret for højt op, ikke mindst forårsaget af, de meget lave renter har sendt massevis af penge ud af svømme på aktiemarkedet.

Ikke indsigt

Selskabet har mindst 100 mio. daglige brugere - men Snapchat er ikke børsnoteret, og offentligheden har derfor ikke indsigt i selskabets regnskabstal. Det er dog velkendt, at Snapchat fortsat ikke har fundet en stabil forretningsmodel.

I år har en beslægtet virksomhed, nemlig Twitter, måtte modtage en næsten endeløs række af klø på børsen, efter turbulens omkring virksomhedens manglende indtægter, direktørskifte i utide og sløje forventninger til årets resultat.

Tidligere på året måtte Dropbox modtage en tilsvarende nedvurdering på 20 procent fra investoren Blackrock.