Super Bowl 50 er et højteknologisk sportsbrag

Finalekampen i amerikansk fodbold handler ligeså meget om Matrix-kameraer, wifi-hotspots og data-analyse som om spillerne på banen.

Det handler både om spillere, seere og sikkerhed, når det gælder teknologien bag Super Bowl 50. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Super Bowl - mesterskabet i amerikansk fodbold - afholdes natten til mandag dansk tid for 50. gang.

Det er i forvejen en af verdens allerstørste sportsbegivenheder, og jubilæumskampen bliver efter alt at dømme større end nogensinde.

Det handler dog ikke kun om mødet mellem Carolina Panthers og Denver Broncos, eller om de hundedyre reklamespots i tv-transmissionen, der traditionelt er udstillingsvindue for firmaer med dybe lommer og store ambitioner.

Super Bowl er også et kolossalt teknologiprojekt, ikke mindst i år hvor kampen afholdes i Silicon Valley i Californien, helt præcist på Levi’s Stadium i Santa Clara.

Hi-tech kommer til at møde fodboldfansene både på stadion, i byen og hjemme bag skærmene - her er noget af det vildeste:

Fuld turbo på netforbindelserne

Hvis vi begynder på stadion, er der godt nyt til de data-afhængige fans, som har været heldige nok til at få billet til begivenheden.

Levi’s har fået den helt store overhaling med over 600 kilometer kabler og hele 1300 hotspots, så der aldrig er mere end 3 meter til det nærmeste wifi.

Der burde altså være god mulighed for at have båndbredde nok til både at uploade Instagram-billeder og skrive Twitter-beskeder under kampen.

App hjælper de trængende på stadion

Henter man Super Bowl 50-appen til sin mobil, er der hjælp både før, under og efter kampen.

Der er fx navigationsvejledninger til parkeringspladserne, når man ankommer, og i de mange pauser i spillet kan man, via appen, bruge ventetiden til, at bestille mad og drikke leveret direkte til sit sæde.

Får man lidt for meget indenbords, kan appen også vise vej til nærmeste toilet - inklusive anslået ventetid.

70 kameraer skal følge, fange og fryse alt på banen

Er man en af de mange, som ikke har været hurtig nok - eller rig nok - til at få fat i en af de 68.500 billetter, så er der jo mulighed for at se finalekampen i tv mange steder.

Og der er også blevet skruet op for højteknologien, når det handler om at gøre jubilæumstransmissionen til noget særligt.

CBS Sports har gang i hele 70 kameraer, 30 flere end ved sidste års Super Bowl.

Matrix-effekt i 360-grader

36 af kameraerne bliver brugt i det såkaldte Eye Vision 360-system, der giver helt særlige muligheder, når situationer på banen skal ses i replay.

Eye Vision-effekten ligner noget fra filmen Matrix, og gør det muligt at fryse billeder fra kampen i en slags 3D-effekt, hvor man kan bevæge sig hele vejen rundt om spillerne og se præcis, hvad der foregik fra alle vinkler.

Teknikken gør det også muligt at få en slags førstepersons-oplevelse af, hvordan spillerne oplever kampen, dog endnu ikke live, “kun” i langsom - eller helt frosset - gengivelse.

Det er ikke første gang Eye Vision bliver brugt, men i år er de blevet opgraderet til 5K, så alting kan ses i ultrahøj opløsning.

Himmelkamera følger kampen fra oven

Cirka 4 meter over banen finder man endnu en gammel kending, nemlig SkyCam, der dog ligesom Eye Vision har fået en opgradering.

Det er et kamera, som hænger i et spindelvæv af wirer og kan følge spillerne oppefra, når de løber, eller overhale dem med helt op til 40 km/t.

Det har krævet en masse avanceret arbejde med både stålwirer og software at sørge for et stabilt tv-billede, når Sky-kameraet suser afsted.

Tv i frøperspektiv

Man finder dog også kameraer helt nede i græshøjde. I år kommer seerne for første gang til at få billeder fra de såkaldte Pylon Cams.

Det er kameraer, som er indbygget i de orange stolper, der markerer hjørnerne i målfeltet ‘end zone’ i hver ende af banen.

Både SkyCam og stolpekameraerne er naturligvis også udrustet med mikrofoner, så man kan få den fulde oplevelse, inklusive lyden af spillerne, når de ramler sammen.

Sikkerheden kræver også højteknologisk indsats

Med en begivenhed i Super Bowl-klassen er der naturligt nok også meget fokus på sikkerheden.

På Levi’s Stadium kan man med førnævnte app fx hurtigt og nemt optage video og sende det til sikkerhedspersonalet, hvis man oplever en truende situation.

Men ellers foregår det meste bag kulisserne. Sikkerhedsfolk vil bruge alt fra ansigtsgenkendelse til algoritmer som analyserer tweets og andre social media-opdateringer for trusler eller ord, som kan signalere problematiske situationer.

Terror-trusler skal fanges før de udvikler sig

Og med forventninger om helt op til 1 million besøgende i San Francisco-området i forbindelse med kampen, er der naturligt nok ekstra fokus på, at Super Bowl 50 er et potentielt terrormål - en såkaldt ‘Level 1 Special Event,’ som Department of Homeland Security angiver det.

De officielle sikkerhedstjenester samarbejder med analysefirmaet Haystax om at gennemtrawle alt fra sociale netværk og sikkerhedskameraer til opdateringer fra gadebetjente i forsøget på at fange eventuelle trusler så tidligt som muligt.

Som en sidste lille krølle på sikkerhedssituationen har luftfartsmyndighederne oplyst, at der i anledning af kampen er blevet indført et midlertidigt flyveforbud for droner i en radius af 50 kilometer omkring stadion hele søndag eftermiddag.