Surf nettet mere sikkert på få minutter

To-trins-bekræftelse gør det langt sværere for andre at få adgang til dine data.

Totrinsbekræftelse er en hurtig og effektiv måde at sikre sine online-konti på. (Foto: Petr Ciz © Scanpix)

Når man færdes i den digitale verden, er sikkerhed en naturlig del af pakken, selvom mange - undertegnede inklusiv - ikke altid tager det lige seriøst.

En ny rapport viser, at to ud af tre brud på datasikkerheden skyldes mistede eller stjålne brugernavne og passwords.

Og har man først oplevet, at nogle overtager ens Gmail eller Twitter-konto, eller at nogen har stjålet ens private billeder fra iCloud, så ville man nok ønske, at man havde brugt et par minutter på at sikre sin konto lidt bedre.

En af de helt nemme måder at gøre det på er ved at slå totrinsbekræftelse til.

Sådan fungerer totrinsbekræftelse

Totrinsbekræftelse er noget flere og flere internetservices tilbyder. Google, Apple, Microsoft, Dropbox, Facebook og Twitter er fx alle med på vognen.

Konceptet går i sin enkelthed ud på, at man for at kunne logge på sin egen konto fra en computer man ikke normalt bruger, skal bruge en lille ekstra kode.

Denne kode bliver sendt til ens mobiltelefon og skal herefter indtastes, før man bliver lukket indenfor på sin egen konto.

Gør det meget sværere at hacke en konto

Det lyder jo en smule besværligt, og det er da også mere kompliceret end bare at logge ind.

Men totrinsbekræftelse gør det også markant sværere for andre at logge ind på din konto.

Hvis nogle har afluret din kode eller på anden vis er kommet i besiddelse af dit password, så kan de ikke logge på. For de vil blive bedt om at taste den ekstrakode ind, som altså bliver sendt til din telefon.

Skulle nogle have fået fat i din kode og forsøge at logge på, vil du med totrinsbekræftelse være klar over det med det samme. For hvis du modtager en sikkerhedskode-sms på din telefon, uden selv at have forsøgt at logge ind, så er den gal.

Dit telefonnummer er nøglen

Hvis du har aktiveret totrinsbekræftelse, kan du bede de forskellige services om at huske din private pc og telefon, så du kun skal bruge den ekstra telefonkode, når du logger på dine konti på andre computere end dine egne.

Som det fremgår, er din telefon altså nøglen til totrinsbekræftelse.

Har du ikke den på dig, når du vil logge på fra en anden computer, så kan det ikke lade sig gøre.

Kært barn har mange navne

Totrinsbekræftelse kan hedde forskellige ting hos de forskellige services.

Hos Facebook hedder det fx login-godkendelser, og bruger du en service på engelsk hedder det typisk 'two step´ eller 'two factor verification'.

Hos de fleste services aktiverer du funktionen under sikkerhedsindstillinger, når du er logget ind.

Facebook
Twitter