Svensk professor: Giv Snowden en Nobelpris

Manden bag afsløringen af verdens måske mest omfattende internetovervågning, skal have Nobels Fredspris, mener en svensk professor.

En række menneskerettighedsorganisationer møder for første gang i dag den amerikanske whistleblower Edward Snowden i Moskvas internationale lufthavn. (Foto: Tanya Lokshina/Human Rights Watch © DR Nyheder)

Den afhoppede whistleblower, Edward Snowden, der fortsat befinder sig i transit i Moskvas lufthavn, bliver nu indstillet til Nobels Fredspris for sine afsløringer af den amerikanske spiontjeneste, NSAs overvågning af alverdens mennesker via internettet.

Det er professor i sociologi ved Umeås Universitet, Stefan Svallfors, der indstiller Snowden, der har gjort sig fortjent til prisen fordi han har gjort verden til et bedre og sikrere sted ved at afsløre den ulovlige amerikanske overvågning. Det skriver han i et åbent brev, der i weekenden blev offentliggjort i en svensk avis.

Professoren sammenligner sagen med med Nürnberg-retssagerne efter anden verdenskrig, hvor nazi-topfolk på stribe blev dømt, og hvor retten ikke accepterede argumentet om, at de blot adlød ordrer. Samtidig påpeger professoren, at Snowdens eventuelle modtagelse af prisen vil rette op på den ugennemtænkte tildeling af prisen til USAs præsident, Barack Obama, i 2009.

Kæmpe læk

Snowden har tidligere arbejdet med IT for den amerikanske spiontjeneste, NSA. I begyndelsen af juni lækkede han en række hemmeligstemplede dokumenter til både den britiske avis The Guardian og The Washington Post. Det var dokumenter, der afslørede, at NSA systematisk har overvåget brugerne af en række af nettets store tjenester, herunder dem fra Google, Facebook, Yahoo, Apple og Microsoft.

Siden er det dog væltet ud med afsløringer af andre overvågningsprojekter - eksempelvis er europæiske politikere angiveligt blevet overvåget på deres egne EU-kontorer, ligesom at den britiske efterretningstjeneste GCHQ på tilsvarende vis har aflyttet internettrafik via de transatlantiske kabler, der løber gennem landet.

Obama har optrappet overvågningEU-parlamentet har iværksat en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er foregået - og har i øvrigt afkrævet den amerikanske præsident svar på, hvorfor EU-borgerne skal overvåges og krævet, at det stoppes omgående.

De omfattende overvågningsprogrammer blev sat i søen af den daværende præsident George W. Bush i 2007, men er blevet optrappet under Obama - og senest er det kommet frem, at NSA sågar har haft mulighed for at indsamle og overvåge videosamtaler, ført via internettelefonitjenesten Skype, uden at brugerne har haft mulighed for at gardere sig imod det.

I begyndelsen gemte Snowden sig i Hong Kong, men da jorden begyndte at brænde under ham, satte han kursen mod Moskva, hvorfra han har søgt asyl i en række lande. Tre lande i Sydamerika har tilbudt Snowden asyl, og sagen er prekær for de amerikanske myndigheder, der ikke kan få fat i den verdenskendte Edward Snowden, uden at have hele verden som tilskuere.

Nye informationer dukker op

Mens der er gået storpolitik i sagen om jagten på Snowden og hans mulige asyl i Rusland eller sydamerika, dukker der også fortsat nye informationer op om den omfattende internetovervågning, som britiske og amerikanske spioner har stået bag. I går fik Yahoo rettens ord for, at selskabet må fremvise sagsakter fra 2008, der viser at selskabet kæmpede hårdt imod at blive rullet ind i Prism-overvågningsprogrammet. Det kan dog tidligst ske om to uger, skriver CNET.

Mens Snowdens person meget hurtigt kom til at fylde rampelyset, er der fortsat tvivl om, hvordan Prism-programmet i praksis var skruet sammen. Der har blandt andet været rejst tvivl om, hvorvidt spionerne havde direkte adgang til selv at søge i data og overvåge brugerne på IT-selskabernes servere, eller om NSA først skulle bestille data og derefter vente på at få dem udleveret.

Hvis Nobelkomiteen vælger at medtage Snowden blandt de nominerede til Nobels Fredspris, kan han tidligst få den i 2014.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter