Svenske gymnasielever tester Google-computere

Mens de endnu er relativt ukendt land i Danmark, er de prisbillige Google-PCer, der kaldes Chromebooks, ved at blive populære hinsidan. Nu skal 4000 svenske gymnasieelever have en.

Googles computere rummer meget lidt data og software. I stedet bruges computerens netforbindelse til tilgå software og data, der ligger i Googles datacentre. (Foto: © Google handout, Scanpix)

Der skal turbo på markedsføringen af de små bærbare, der bruger Googles PC-styresystem, Chrome OS. Det meddelte Google for nylig på sin officielle blog, hvor Google forklarede, at selskabet dels vil udvide sit forhandlernet ganske betragteligt, og at de eksisterende forhandlere, f. eks. Elgigantens svenske butikker, skal have endnu flere Chromebooks på hylderne end de har i dag.

Nu rulles så et af de større testforsøg med Googles computere ud på de svenske gymnasier, hvor i alt 4000 elever på Jensens gymnasieskoler efter sommerferien får udleveret en Google-PC, produceret af Samsung.

Computere, baseret på Googles Chrome OS er en slags tynde klienter, hvor meget lidt data og software gemmes lokalt på computeren. I stedet for at arbejde i programmer, der ligger på computerens harddisk, bruger man i stedet programmer og data via browseren på computeren.

Spotify og tekstbehandling

Det kan eksempelvis være Googles egne systemer til tekstbehandling og regneark, der drives fra Googles datacentre. Men det kan også være musikstreamingtjenester som eksempelvis Spotify, hvor man ikke opbevarer musikfilerne på computeren, men løbende henter dem fra nettet.

Til gengæld virker computerne så også kun optimalt, hvis man har en fungerende netforbindelse - men fordi computerne kan forsynes med SIM-kort, så de kan bruge internet via mobilmasterne, er vil en svensk eller en dansk bruger sjældent opleve huller i internetforbindelsen.

Sådanne tynde klienter er oftest meget billige, fordi der stilles meget små krav til computerens hardware - og de modeller, de svenske skoler har valgt, koster således mindre end et par tusinde kroner. Hos Elgiganten i Sverige kan man sågar få en Chromebook fra Samsung for en (svensk) krone, hvis man samtidig bestiller mobilt bredbånd fra Telia.

Også i Høje Taastrup

Til den svenske avis, Computersweden, forklarer IT-chefen på de svenske gymnasier, Susanne Askwall, at hun anser det for mindre sandsynligt at eleverne vil miste data, når det gemmes på nettet, end hvis de gemte det på deres egne maskiner.

Også herhjemme er det blevet populært hos mange kommuner er udlevere IT-udstyr til børn i skolealderen. Her har Apples iPad i lang tid været en af de foretrukne maskiner, men Høje Taastrup lidt uden for København har siden nytår testet en særlig type skolecomputere, der dog ikke er baseret på Googles Chrome OS, men på Windows. Det er de såkaldte Classmate-PCer, der oprindeligt blev udviklet til skolebørn i udviklingslande, men som siden har bredt sig til også den vestlige verdens skoler.

Classmate PC-ideen er dog målrettet mindre skolebørn, mens Googles Chrome OS-pcere hidtil er blevet markedsført overfor blandt andre universitetsstuderende.

I et blogindlæg på den officielle Google-blog har selskabet meldt ud, at flere lande vil blive føjet til listen i år, men foreløbig er der intet nyt om salg til forbrugerne i Danmark.