Svenskere lancerer ny kreditkort-løsning til småhandlende

iZettle vil tage kampen op mod de traditionelle Dankort abonnements-løsninger.

Svensk firma vil give små forretningsdricvende et alternativ til de traditionelle abonnementsbaserede Dankort-terminaler. (© iZettle)

En række mobile løsninger har det sidste års tid været med til at ruske op i et ellers temmelig ensporet betalingsmarked. Nu forsøger det svenske firma iZettle sig så med et comeback på det danske marked, med en alternativ kreditkort-løsning.

iZettle henvender sig til småhandlende, som ikke har en Dankort-terminal, fordi den er for dyr for dem i abonnement. Typisk en isbod eller folk, der sælger meget på loppemarked.

Firmaet har udviklet en lille terminal til kreditkort, som kan læse chippen på kortet og via Bluetooth kommunikere trådsløst med en app på sælgerens smartphone, iPad eller Android tablet.

- Vi har lagt hele betalingsfunktionen på en cloudservice, så vi kan holde prisen og størrelsen på vores terminal nede, fortæller Sverker Ingre, nordisk direktør i iZettle, der holder til i Stockholm.

Hans terminal har lommestørrelse og er derfor mere handy end de Dankortterminaler, man møder på cafeer og restauranter.

Fra modvind til mulig medvind

Oprindeligt var iZettle en kortlæser, som man tilsluttede sin iPhone eller iPad, hvorefter man kunne skrive under på skærmen med sin finger. Men i august 2012 gik VISA Europe over til kun at acceptere chipkort, hvilket underminerede iZettles løsning.

Men med den nye chip-terminal er iZettle klar til både VISA og Masterkort og dermed også de Dankort, som også har VISA eller Master funktion. Et Dankort alene duer ikke på en iZettle.

Konceptet er at isboden eller loppemarkedshajen køber en iZettle til 800 kr. og downloader den gratis app til sin iPad. Og så er de klar til at sælge is eller mormors porcelæn.

- Den primære målgruppe er butikker, der ikke modtager kort i dag, fordi det er for dyrt for dem med en terminal, siger Sverker Ingre.

Prisen falder jo mere man sælger

I modsætning til en Dankort-terminal, så er der ingen abonnementsafgift. Man betaler kun for forbrug. Det koster 2,75% for under 25.000 kroner i omsætning pr. måned. Prisen falder til 1,75% ved en omsætning på 150.000 kroner, og omsætter man for mere end 300.000 kroner betaler man en afgift på 1,5% til iZettle.

Men markedet i 2014 ser anderledes ud end i 2012. I dag har vi Swipp, Paii og MobilePay, der alle håndterer små betalinger via mobilen. Danske Banks Mobilepay er allerede downloadet af over én million kunder og lanceret i en version til erhverv.

- Det er klart blevet et hårdere marked, siger Henning N. Jensen fra Pluscon, der driver konsulentvirksomhed på området for betalingsløsninger.

- MobilePay er billigere end iZettle. 1% i gebyr og max 5 kroner. Så her rammer konkurrencen iZettle hårdt. Men hvis man vil kunne tage imod kreditkort og overvejer en løsning med Dankort-terminal med abonnement mod en løsning fra iZettle, så man skal have gang i sit regneark, før man vælger løsning til sommerens isbod, vurderer Henning N. Jensen.

iZettle: Vi er ikke i konkurrence med Mobilepay

Sverker Ingre mener ikke, at han er i konkurrence med MobilePay, fordi han fokuserer på kortbetalinger.

- 70 procent af kunderne vil betale med kort ifølge vores undersøgelser. Vi prøver at gøre det nemmere at betale med kort ved at forøge antallet af muligheder for at kunne betale med kort, siger han.

Siden 2011 har iZettle i Sverige forøget antallet af steder man kan betale med kort med 50 procent. Og derfor er Ingre også optimistisk med hensyn til firmaets muligheder i Danmark.

- Vi forventer at forøge antallet af butikker, der tager kreditkort i Danmark med 25 procent i år, siger Sverker Ingre.

Plug-in til lille forretning

iZettle tilbyder også underkonti til handlende, der fx har flere cafeer tilsluttet, så ejeren kan have en simpel lageroversigt, sende regnskab til bogholderen eller have en printer til kvitteringer tilsluttet butikkens iPad.

- Det er en plugin løsning for den lille forretningsdrivende, siger Sverker Ingre, der tilføjer, at iZettle har flyttet en masse af regnekraften op i skyen gennem at lave et billigt og let krypteringsapparat, der sender information til servere, som har regnekraften.

Henning N. Jensen fra Pluscon vurderer da også, at et væsentligt konkurrenceparameter for iZettle er, at en Dankortterminal med abonnement stadig er for dyr for fx sæsonforretninger, der kun har åbent i solskinsvejr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk