Sy din egen smartphone-pose og beskyt dig mod overvågning

Smartphone-posen er lavet af et særligt stof, der lukker af for al trådløs kommunikation. Så kan man hverken trackes eller overvåges.

  • Posen som skal beskytte mobilen mod overvågning er lavet af et særligt afskærmende stof, der lukker af for alle de trådløse signaler. Det kaldes 'shielding fleece', og er en slags metal-belagt nylon-filt. Det kan købes mange steder på nettet. (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)
  • Udover det lidt specielle skærmnings-stof kræver det ikke mange remedier at sy sin egen mobil-pose. (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)
  • Man kan gøre stingene i mobil-posen så grove eller fine som man har lyst. Har man ikke nål og tråd ved hånden kan posen såmænd også samles med tape i en snæver vending... (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)
  • Når posen er færdig, er det bare at smide mobilen i. Man skal bare huske, at det godt kan dræne batteriet lidt, fordi mobilen hele tiden forsøger at finde netværk... (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)
  • Når mobilen er i posen skal den lukkes med clips. Det er vigtigt at folde toppen to gange før man sætter clips på, siger eksperterne. (Foto: © Anders Høeg Nissen DR Videnskab)
  • Caroline Lundqvist som studerer ved Digital Design på Aarhus Universitet stod bag workshoppen på Internet Week. Her viser hun hvor fin den overvågnings-beskyttende smartphone-pose kan blive! (Foto: © Caroline Lundqvist)
1 / 6

På Internet Week i Aarhus kunne man i den forgangne uge lære at lave sin egen smartphone-pose, der lukker af for alle de trådløse signaler og beskytter mod overvågning.

Posen er lavet af en særlig metal-belagt filt, som hverken GPS, mobilnetværk eller wifi kan slippe igennem.

Caroline Lundqvist, der læser på Digital Design på Aarhus Universitet, stod bag workshoppen. Hun var inspireret af et tidligere projekt med navnet Kill Your Phone.

Caroline skriver selv om baggrunden og formålet med workshoppen:

- Jeg ville gerne skabe en rum for refleksion og diskussion om nogle af teknologiens skyggesider på Internet Week, hvor der ellers er rigtig meget begejstring og marketing og så videre.

Workshoppen var en del af overvågnings-studier

Håndarbejdet og debatten var en del af Caroline Lundqvists studier:

- Mit specialeprojekt ved Aarhus Universitet undersøger blandt andet hvordan dem der ikke beskæftiger sig med debatten til daglig tænker og handler i forhold til deres syn på digital overvågning.

Ideen var at bruge det konkrete arbejde som et udgangspunkt for debat og diskussion, og den såkaldte 'shielding fleece' og mobil-posen som deltagerne fik med sig hjem skabte gode samtaler, mener Caroline.

- Det har været en fantastisk oplevelse at tale med så mange (en 20-25 stykker) om emnet, hvor både udenlandske og danske studerende, en botaniker, en håndfuld marketingsfolk, en fra rigspolitiet og mange andre har syet og delt deres tanker omkring digital overvågning og deres tilstedeværelse på internettet.

Og så er det selvfølgelig altid rart at sidde med noget håndarbejde.