Tech-firmaer kaster sig over verdens 'rigtige' problemer

ANALYSE Startup-firmaer med social samvittighed kan få stor indflydelse på klodens fremtid.

BuffaloGrid laver en lille boks, der bruger solenergi til at oplade mobiltelefoner. (© BuffaloGrid)

I denne uge lancerede det dansk-stiftede firma Zendesk appen Copenhelp.dk, der skal hjælpe københavnske hjemløse.

Appen viser vej samt afstand til nærmeste herberg eller en anden destination, man selv vælger.

Om Copenhelp udelukkende er lavet for at hjælpe en udsat gruppe, eller om Zendesk også håber på lidt ekstra lun omtale her op til jul, ja det må være op til en selv at vurdere.

Ikke desto mindre er de en del af en strømning, hvor flere og flere firmaer fra tech-miljøet viser, at de også vil gøre en forskel, i stedet for blot at designe en ny videobesked-app eller sælge en selfie-drone på Indiegogo.

Det handler, som det hedder på globalesisk, om 'social impact'. Eller sagt på en anden måde, om hvordan vi kan gøre verden til at bedre sted at leve, helst for så mange som muligt.

Det er en bevidsthed, der især har ramt tech-verdenen de sidste års tid, og som også er kommet i fokus på nogle af de store teknologi-konferencer.

'Social impact' er kommet på tech-verdenens dagsorden

Fx var der på den netop afholdte Slush-konference i Helsinki - med over 10.000 besøgende - et helt spor om 'social impact'. To fulde dage med oplæg og diskussioner om hvordan, techfirmaer, startups og innovationsprocesser fra iværksætterverdenen kan spille en rolle i kampen for at skabe en bedre verden.

Her var der blandt andet talere fra firmaer som svenske Saltside, der laver webbutikker i udviklingslande for at give dem en hjælpende hånd på vej ind i internetsamfundet, og investorer som Acumen, der forsøger at bruge pengene til at skabe socialt bevidst innovation ude i verden.

Det var også mange relaterede produkter og tjenester, både inden for cleantech (Paptic), spil (Biocaching), sociale platforme (CitizenLab) og meget mere.

Impact-sporet på Slush gav anledning til mange debatter om, at tech-firmaerne burde droppe de evindelige variationer af ligegyldige fotodelings-apps og lignende, og i stedet kaste sig over de virkelige udfordringer.

Fattigdom, sygdom, ulighed, vold, klimaforandringer... Der er nok at tage af.

Derfor var der også meget røg til de utallige ligegyldige efterlignings-apps og de mere eller mindre fjollede firmaer, som vil være Uber for... toiletpapir, hash eller partyhatte.

Dem er der ikke meget social impact over, mente publikum på Slush.

Engelsk startup sætter strøm på verden

Det er dog ikke kun på konferencer og med nye apps, at it-virksomhederne gerne vil gøre en indsats.

I London finder man fx Daniel Becerra fra BuffaloGrid, der er igang med at sætte strøm til verden, så at sige.

Mere konkret vil BuffaloGrid gøre det nemmere at få adgang til at lade sin mobiltelefon op, også selv man lever i et land med dårlig infrastruktur og bor langt fra et stik i væggen.

Firmaet har designet en terningformet boks på størrelse med en håndtaske, der kobles sammen med et solpanel på cirka en kvadratmeter, som via usb-stik kan oplade op til 24 mobiler ad gangen.

Udover elektricitet er de små bokse også udstyret med Wi-Fi, som man får et password til, når man har sendt en sms-betaling for sin strøm, så man kan gå på nettet, mens man venter på, at batteriet bliver fyldt.

Mobiltelefoner giver business

BuffaloGrid sælger ikke deres lade-bokse, men distribuerer dem til et netværk af agenter, der står for den daglige drift og forretning.

Firmaet bruger sin del af fortjenesten til at finansiere produktionen af boksene og vurderer, at de vil tjene sig hjem på cirka 6 måneder.

BuffaloGrid er på mange måder et klassisk eksempel på den vision, der driver mange af de socialt bevidste it-firmaer.

De satser ofte på at den største positive virkning kommer ved at tilbyde produkter og tjenester, som kan hjælpe udsatte eller fattige med selv at skabe vækst, forretning og ny innovation.

En del af den større vision bag BuffaloGrid er, at selv begrænsede tjenester og små smagsprøver på nettet kan være med til at drive en udvikling, hvor fattige, spredte samfund kan komme med på vognen, sagt lidt forenklet.

- Mere internet giver mere business, og det er godt for alle, mener Daniel Becerra.

Kan socialt bevidste startups skabe et bedre samfund?

Zendesk, Slush-deltagerne og BuffaloGrid er dog langt fra alene - heldigvis.

Den engelske fond Nominet Trust har samlet en liste med 100 tech-firmaer, der gør en særlig indsats for social velfærd.

Men det er klart, at vi ikke nødvendigvis løser verdens problemer, bare fordi vi slipper en flok nørder løs på en scene i Helsinki, eller fordi det pludselig bliver trendy at tale om socialt ansvar.

Der er dog en vis sandsynlighed for, at den kollektive hittepåsomhed fra en global skare af startups med social samvittighed kan få kæmpestor indflydelse på klodens fremtid.

Startups og tech-firmaerne er, på godt og ondt, usentimentale, fleksible og parat til at tackle gamle problemer på nye måder.

Og det er afgjort noget, vi har brug for.