Tech-folk vil hjælpe Europas flygtninge

Vi kan ikke løse krisen, men vi vil hjælpe flygtningene så meget vi kan i mellemtiden, siger folkene bag Techfugees.

Folk fra techbranchen håber, at de med blandt mobilapps og webtjenester kan hjælpe de mange tusinde mennesker, som flygter til Europa. Her er det flygtninge og migranter tilbageholdt af ungarsk politi. (Foto: © Jakob Krogh, (c) DR)

Strømmen af flygtninge til Europa ser ikke ud til at stoppe foreløbig.

Men selvom politiske løsninger lader vente på sig, så arbejder mange i techbranchen på at hjælpe.

Det handler om alt fra informationstjenester over gratis wifi-hotspots til workshops, hvor flygtningebørn kan lære at programmere.

Et permanent, midlertidigt problem

Tusinder af mennesker forsøger at undslippe krig, sult og fattigdom, og især i disse måneder kommer mange fra Syrien til Sydeuropa, hvorfra de bevæger sig op igennem kontinentet.

Mange af dem havner i lejre, i telte eller hytter der sjældent er beregnet til at huse så mange, så længe - ofte uden udsigt til at kunne få nævneværdig hjælp, for slet ikke at tale om opholdstilladelse, asyl, et arbejde og et sted at bo.

Det er, kunne man sige, ved at blive et permanent midlertidigt problem.

Techfolk vil hjælpe

Og det er et problem som angår os alle - naturligvis også folk i teknologibranchen, som “almindelige mennesker” og som fagfolk.

Det mente i hvert fald deltagerne på paneldebatten om teknologi og flygtninge, der fandt sted onsdag aften som en del af den netop overståede London Technology Week.

Her præsenterede de en lille håndfuld forskellige projekter, der i det små forsøger at tackle den kolossale udfordring.

Techfugees.com

Et af de i tech-kredse mest prominente initiativer er nok Techfugees.com, der blev stiftet i efteråret af Mike Butcher, kendt fra det indflydelsesrige TechCrunch nyhedssite.

Ideen med Techfugees er ikke selv at lave apps eller tjenester som kan hjælpe, men at samle, koordinere og vurdere de mange projekter, som er på vej eller allerede findes derude.

- Vil vil ikke forsøge at løse de grundlæggende årsager til flygtningekrisen, det kan vi slet ikke, men vi kan give flygtninge hjælp til selvhjælp, sagde Joséphine Goube, som er daglig leder af Techfugees, da hun deltog i panelet i London.

Udviklingen skal ske i samarbejde

Samtidig understregede både Joséphine Goube og de andre i panelet, at det er helt centralt at alle tjenester og apps skal skabes i samarbejde med flygtningene selv.

Risikoen er ellers at man forsøger at løse problemer som ikke er vigtige, eller at man ikke tager hensyn til flygtninges mulighed for noget så enkelt som at bruge datatrafik på mobilen.

Det har også været fokus for et af de danske projekter på feltet - det enkle, men funktionelle Refugee Text Service, som udspringer af et studenterprojekt på Copenhagen Institute of Interaction Design (CIID).

Joséphine Goube inviterede i øvrigt alle til at sende information om deres projekter, apps eller tjenester til sitet, som hun håber kan blive et omdrejningspunkt for indsatsen i hele Europa, og måske sørge for, at der ikke kommer for mange spredte initativer, som derfor hver især ikke får tilstrækkelig gennemslagskraft.

Fokus på kvinder og børn

Der var dog også deltagere i panelet, som selv havde lavet projekter.

Kriselda Rabino fortalte hvordan den lille organisation Empowerhack har lavet workshops og hackathons for at udvikle apps og tjenester med særligt fokus på at hjælpe flygtningekvinder- og børn, der ofte har det særligt svært.

Et eksempel er appen Hababy, der skal hjælpe gravide flygtningekvinder eller migranter som lige har født.

- Kvindelige flygtninge skal - udover alle de “sædvanlige” problemer med mad og husly - også ofte håndtere trusler om vold eller andet misbrug, og derfor er det særligt vigtigt at hjælpe dem, sagde Kriselda Rabino.

Generel info om EU-lande til flygtninge

Det tyske Betterplace Lab har været involveret i en helt anden slags projekt, nemlig den superenkle informations-side RefugeeInfo.eu.

I følge Ben Mason har mange flygtninge en smartphone, men da de sjældent har råd til særlig meget datatrafik, foregår meget af deres kommunikation i beskedapps som WhatsApp.

- Så hvis man skal lave et website med information skal det være så enkelt som muligt, sagde han.

RefugeeInfo er helt skrabet, og bruger blandt andet hvid tekst på sort baggrund for også at bruge så lidt strøm til mobilskærmen som muligt.

Sitet bliver i øvrigt suppleret af trykte pamfletter med oplysning om sitet, og af gratis wifi-hotspots, som migranterne kan bruge.

Stadig lang vej endnu

Som nævnt var der ingen af deltagerne, som regnede med at de kunne løse de gigantiske problemer med krig, fattigdom eller sult - men de håbede, at de i hvert fald kunne gøre det bare en lille smule nemmere og mere sikkert at være flygtning i Europa.

Paneldebatten på London Technology Week var arrangeret af advokatfirmaet Jamae.

De specialiserer sig normalt i at arbejde med immigranter der gerne vil arbejde i techmiljøet i Silicon Valley, men altså var taget til London for at hjælpe med at skabe debat om techfolkets indsats for en helt anden slags migranter.