Tech-selskaber i strid modvind på børsen

De seneste dages aktiefald har i særligt høj grad ramt de i forvejen pressede tech-aktier, der også er ramt af dotcom-boble-frygt.

De såkaldte Unicorns - enhjørninger - altså højt vurderede virksomheder, har skabt nervøsitet længe. (Foto: KIERAN DOHERTY © Scanpix)

Mens tech-branchen i efterhånden nogle år har været vant til rødglødende interesse og en lind strøm af risikovillig kapital, har de seneste dages aktieuro været særligt slem ved tech-selskaberne, der bløder stort på børserne.

Her er Twitter-aktien faldet til et nyt bundniveau på 14,9 dollars, efter at have været helt oppe i næsten 75 dollars forrige jul. Linkedin fik i sidste uge et gevaldigt smæk da den faldt fra lidt over 192 dollars til nu omkring 108 dollars.

Aktien har tidligere været helt oppe i 276 dollars.

Også Apple fortsætter sit fald, og koster nu 95 dollars mod 130 i april sidste år, og samme vej er det gået for selskaber som Facebook, Amazon og Netflix, der sammen med Google er gået under betegnelsen FANG-aktier - en særligt rødglødende håndfuld, der nu får en spand koldt vand.

Lang tids Unicorn-boble-snak

De store kursfald kommer efter længere tids snak om en ny dotcom-boble, især blandt de såkaldte Unicorns - altså fortrinsvis ikke-børsnoterede tech-selskaber, oftest fra Silicon Valley, der på relativt kort tid vokser en værdi på over milliard dollars.

Sådanne selskaber er blandt mange andre Uber, Airbnb, Snapchat, Spotify, Slack og efterhånden utallige andre mindre kendte som Instacart, Shyp og Palantir. Aktier, der ikke handles på børsen, men derimod er på private investorers hænder.

Det seneste års tid har der lydt kraftigere og kraftigere advarsler fra forskellige kanter om disse Unicorns, der igen og igen har slået nye rekorder, når de har hentet kapital fra private investorer.

Uber er kongen

Kongen af høje vurderinger er taxa-tjenesten Uber, der med investorer som blandt Goldman Sachs, Microsoft og Google i ryggen, har nået en vurdering på op mod små 450 milliarder kroner. Forleden viste en læk af Ubers regnskabstal, at selskabets tab i det første tre kvartaler af 2015 udgjorde 11,3 mia. kroner.

I sidste uge kom det frem, at interessen for Uber fortsat er intakt, og at investeringsbanken Morgan Stanley nu har stiftet en fond, hvor kunderne kunne sætte penge på netop Uber, uden dog at kunne få indblik i selskabets økonomi.

Sidste år kulminerede advarslerne, da investor-veteranen Bill Gurley direkte advarede om, at investerings-vinteren nu var på vej i Silicon Valley, og at evne til at tjene penge nu bliver vigtigere end evnen til at skaffe en masse brugere meget hurtigt.

- Når det vender, vil det føles mere kataklysmisk for folk, end det burde, for mange iværksættere kan kun huske tre år tilbage [...] Det er cyklisk, der ikke ingen bløde landinger, sagde Gurley til en konference kaldet Sailthru sidste år.

Snapchat-stifter synes det samme

Gurley har især ligget i debat-infight med investoren Marc Andreesen, der ikke mener, at værdierne er urealistiske.

Tidligere har Snapchat-stifter Evan Spiegel tilsluttet sig Gurleys synspunkt, da han i et interview med mediet Re/code spåede, at der på et tidspunkt ville komme en korrektion. Snapchat nåede en værdi på over 100 mia. kroner længe før selskabet havde fundet stabile indtægtskilder.

Flere andre har dog løbende advaret om udviklingen - og mindet om, at et krak eller en forsuringen af stemningen på børserne hurtigt vil forplante sig til risikovilligheden blandt de tidlige investorer, der investerer i nye tech-selskaber fra Silicon Valley.

Flere, blandt andre rigmanden Mark Cuban, har sammenlignet situationen med dotcom-krakket omkring årtusindeskiftet, og blandt den senere tids skrækhistorier var blandt andet, da fonden Fidelity nedskrev værdien af Snapchat-tjensten med 25 procent, kort efter at Dropbox også var blevet nedskrevet af fonden Blackrock.

Flere af sådanne skæbner har ramt andre tech-selskaber.

- Jeg tror, at det vi ser, er en vurderingskrise for de højest vurderede aktier, hvor vurderingerne er kommet for højt op af tematiske grunde, fordi investorerne har opfattet det som et af de varmeste vækstområder, har aktieanalytiker hos Avondale Partners, Randle Reece sagt til Reuters.

The Wall Street Journal har løbende fulgt udviklingen og præsenteret den vilde værdivækst i en grafik, der kan ses her.