Tech-virksomheder: Trumps lovforslag ødelægger internettet

200 amerikanske techvirksomheder gå nu på barrikaderne mod et forslag, som kan ændre internettet i USA radikalt.

Den snarlige afskaffelse af regler om såkaldt 'net-neutralitet' har affødt store protester i USA. Kritikere frygter, at det vil bryde internetopkoblinger op i pakker, som det ses med TV-abonnementer. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

Forestil dig, at du skulle betale et særligt ekstragebyr for, at din netflix-streaming ikke gik i stå og hakkede hele tiden. Eller at du måske skulle betale ekstra for at få en særlig hurtig adgang til familiebillederne i Dropbox. Og at din udbyder helt kunne blokere visse tjenester fra at levere data til dig. Kort sagt at det internet, du betaler for, ikke længere helt er dit.

Et sådant scenarie, frygter internetaktivister, kan udspille sig efter d. 14 december. Der stemmer den amerikanske tele-myndighed (FCC) om et forslag fra Trump-regeringen om at fjerne reglen for ‘net-neutralitet’. Det betyder, at teleselskaber i dag skal behandle al data i deres kabler ens.

I et åbent brev melder mere end 200 tech-virksomheder sig på banen med kritik af de foreslåede ændringer af en af de centrale love om internettet i USA.

Blandt virksomhederne er Airbnb, Reddit, Tumblr og Twitter. Tidligere har Facebook, Google og Spotify meldt sig klar til kamp mod forslaget.

Internet med forsyningspligt

Forslaget kommer fra FCC - den amerikanske kommission, der regulerer kommunikationstjenester og -virksomheder. Det går ud på at ændre, hvilken type ydelse en internetopkobling er klassificeret som. Det betyder i sidste ende, hvilke regler der gælder for, hvordan internetabonnementer kan sælges.

Lige nu er internetadgang klassificeret som 'telecommunications', hvilket i USA indebærer en forsyningspligt fra virksomhedens side, som der også er på vand, el og telefonlinjer. Det betyder også, at leverandøren ikke må ændre på indholdet af det, de leverer.

I stedet foreslår FCC, at en internetopkobling skal klassificeres som en 'information service'. TV-abonnementer går i dag under den betegnelse.

Internetabonnement i puslespilsform

FCC skal stemme om ændringen d. 14. december. Den forventes at blive stemt igennem, da forslaget kommer fra det republikanske parti, som sidder på tre ud af fem bestyrelsesposter i kommissionen.

Det er den ændring, der udløser frygten for, at fremtidige internetabonnementer bliver skåret i små bidder af enkelte services, som netop TV-abonnementer ofte er det.

F.eks. vil en internetudbyder kunne hæve priserne for de kunder, der vil se Netflix med en høj overførselshastiged og sænke hastigheden for dem, der ikke vil betale. Det er ikke sikkert, det bliver sådan. Men frygten er der, selvom flere af de største internetydbydere i USA har sagt, at de ikke vil forskelsbehandle kundernes data.

Skal bryde monopoler

FCCs argument for forslaget er, at markedet for at sælge internetopkoblinger bliver mere attraktivt for flere virksomheder, hvis man fjerner reguleringerne. Samtidig vil kommissionen dog kræve, at virksomhederne skal fortælle, hvis de ikke behandler al data ens.

Det amerikanske internet fungerer flere steder i næsten monopol-lignende tilstande med dårlig dækning, sløve hastigheder og manglende valgmuligheder fra forbrugernes side, viser tal fra FCC selv. FCC mener, at mindre regulering kommer til at bløde op for den udvikling.

Omvendt er de store internet-firmaer som Google, Netflix og Twitter nervøse for, om trafikken mellem dem og deres kunder bliver behandlet anderledes af kabeludbyderne, når de nye regler træder i kraft.