Tesla-bossens nye alliance: Kunstig intelligens skal under kontrol

Non-profit organisationen OpenAI er sat i verden for at sørge for, at kunstig intelligens ikke løber løbsk.

Maskiner bliver mere og mere kunstigt intelligente, og det bekymrer blandt andre Elon Musk. (Foto: agsandrew © Scanpix)

Tesla-milliardæren Elon Musk har gentagne gange advaret om, at kunstig intelligens potentielt kan være særdeles skadeligt - ja, ligefrem ødelæggende for menneskeheden.

Han har derfor i samarbejde med forskere, computer-eksperter og andre investorer netop søsat en ny organisation ved navn OpenAI, som netop skal hindre at kunstig intelligens kører af sporet.

- Vores mål er at fremme digital intelligens på en måde, som mest sandsynligt vil gavne menneskeheden som helhed, uden behov for at skabe økonomisk afkast, skriver organisationen i sin introduktion af sig selv.

Donerer 1 milliard dollars

Udover Elon Musk, som også er delt bestyrelsesformand, tæller investorerne flere sværvægtere indenfor tech-branchen, ligesom også Amazon Web Services er på listen. Tilsammen forpligter de sig til at donere mindst 1 milliard dollars til organisationen.

Paradoksalt nok har Elon Musk og flere af de andre investorer i OpenAI investeringer i virksomheder, der arbejder med kunstig intelligens.

Musk selv har dog tidligere sagt, at hans investeringer ikke er baseret på at tjene penge, men på "at holde øje med kunstig intelligens, og teknologiens potentielt farlige resultat".

Kan ikke overlade kunstig intelligens til virksomheder

OpenAI bliver lanceret netop nu, fordi udviklingen af kunstig intelligens er ved at tage voldsomt til i fart. Og Elon Musk og hans partnere mener ikke, at det kan overlades til firmaer med økonomiske interesser, at styre en udvikling hvor computerne bliver mere og mere kreative.

- Det er svært at forstå, hvor meget kunstig intelligens kan gavne samfundet, hvis den kunstige intelligens når et menneskeligt niveau, og det er lige så svært at forestille sig, hvor meget den kan skade samfundet, hvis den bliver bygget eller anvendt forkert, skriver organisationen.

Planen er, at OpenAI er skal udvikle sig til at være et egentligt forskningsinstitut, hvor de tilknyttede forskeres arbejde skal deles frit med resten af verden.

- Som en non-profit er vores mål at skabe værdi for alle og ikke blot for få aktionærer, skriver OpenAI.

Stor bekymring - og store investeringer

Elon Musk og folkene bag OpenAI er ikke de eneste, der er bekymret over, hvordan kunstig intelligens kan tage total overhånd.

Også professor Stephen Hawking og Apple-medstifter Steve Wozniak har tidligere offentligt råbt vagt i gevær overfor, at computere bliver så intelligente, at de potentielt kan gøre en ende på menneskeheden.

Kunstig intelligens er et stort fokusområde for en række teknologifirmaer. Fx. har Google, Facebook og Apple alle investeret tungt i området.

Robotter og kunstig intelligens er også et stort interesseområde for fx. det amerikanske forsvar..

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter