Tesla frigiver alle sine patenter

Elbilfirmaet spiller højt spil ved at stille sine patenter til rådighed for alle andre bilfirmaer.

Tesla P85+ fotograferet ved biludstillingen i Detroit i januar 2014. (Foto: © Stan Honda, Scanpix)

Luksuselbilfirmaet Tesla er for alvor på farten i øjeblikket.

Få dage efter at firmaet var på banen med et tilbud til andre bilfabrikanter om frit at gøre brug af Teslas særlige Supercharger-ladestationer, går den amerikanske bilproducent nu skridtet videre.

Tesla har valgt at stille alle sine patenter til rådighed for alle - også deres konkurrenter. Kvit og frit.

- Tesla vil ikke sagsøge nogen, der med gode hensigter vil bruge vores teknologi, skriver Tesla-boss Elon Musk i et blogindlæg på virksomhedens hjemmeside. (LINK)

Vil fremme el-bilens udvikling

Baggrunden for det usædvanlige tiltag er, ifølge Tesla-stifteren, at man ønsker at fremme el-bilens udbredelse, og at patenter, efter hans mening, står i vejen for den udvikling.

- Hos Tesla følte vi os nødsaget til at tage patenter ud fra en bekymring om, at de store bilfirmaer ville kopiere vores teknologi og med deres massive produktions-, salgs-, og marketingsapparater ville udkonkurrere Tesla. Vi kunne ikke have taget mere fejl, forklarer Musk.

Konkurrencen til Tesla kommer ifølge Musk nemlig slet ikke fra andre elbiler, men fra benzindrevne biler, som stadig sidder suverænt på bilmarkedet.

Elbilproduktionen hos de traditionelle bilfabrikanter er under 1 procent.

Vil skabe en fælles standard

Med det nye tiltag er det Musks håb, at være med til at skabe en fælles standard som kan sætte mere fart i elbilens udbredelse, til fordel for både Tesla og andre elbilfabrikanter.

- Vi tror på at Tesla og andre firmaer der laver elbiler, og verden som helhed, vil kunne drage fordel af en fælles hurtigt udviklende teknologiplatform.

Udover det helt konkrete tiltag med at stille sine elbils-patenter til rådighed, kommer Musk også med en filosofisk betragtning om hvad patenter betyder for teknologi.

- Teknologisk lederskab bliver ikke defineret af patenter, (…) men derimod af firmaers evne til at tiltrække og motivere verdens mest talentfulde ingeniører. Vi tror på, at vi ved at gøre brug af en open source-filosofisk tilgang til vores patenter vil styrke og ikke svække Teslas position i forhold til dette, slutter Musk.

Også økonomiske grunde bag

Selvom at Elon Musk tydeligvis har ideologiske bevæggrunde for det nye tiltag, så vil der ifølge Jesper Lund, næstformand i IT-politisk forening, også ligge klare økonomiske overvejelser bag.

- Elon Musk har nogle aktionærer, som han står til ansvar overfor, så der vil helt sikkert være nogle forretningsmæssige bevæggrunde for at stille patenterne til rådighed, siger Jesper Lund til dr.dk/viden.

Han mener samtidig, at det muligvis er en konstatering af, at patenter på dette område ikke virker særlig godt.

- Hvis der ikke er nogen der vil betale for at licensere Teslas teknologi, så kan det give god mening at stille den til rådighed kvit og frit, for at give andre et incitament til at hjælpe til med at accelerere udbredelsen af el-biler, siger han.

Lund konstaterer i den sammenhæng, at Teslas andet tiltag med at skabe en fælles standard for ladestandere, som kan udbredes alle vegne, formentlig er endnu vigtigere for at skabe et reelt alternativ til benzinbiler.

Tesla spiller højt spil

Andre kommentatorer mener, at Tesla spiller højt spil, og at de 'frie' patenter også er et tegn på svaghed.

The Verges Ben Popper vurderer, at hvis Tesla får held med sit foretagende og der for alvor kommer gang i el-bil-salget, så kan de vinde stort på at have givet deres patenter fri, men at de samtidigt risikerer at andre firmaer bruger teknologi som Tesla har udviklet, til at udkonkurrere det stadig relativt lille Californiske bilfirma,.

Aktiemarkedet registrerede i første omgang et lille plus i Tesla-aktien, efter Musk havde offentliggjort det nye tiltag.