Tesla leverer verdens største batteri på under 100 dage

30.000 australske hjem kan nu sikres strøm i en time, når el-nettet sætter ud.

Her ses et billede af den store batteriløsning, Tesla har bygget i South Australia. Billedet er taget i slutningen af september. (Foto: © handout, Scanpix)

Tidligere på året lovede Elon Musk på Twitter, at Tesla kunne levere et fungerende 100 megawatt lithium-ion batteri på under 100 dage til staten South Australia.

Hvis ikke det lykkedes, ville batteriet være gratis.

Den australske stat tog imod Musks tilbud, men kommer selv til at punge ud.

For Tesla har nu leveret den lovede løsning, som skal endeligt testes de kommende dage. Det oplyser myndighederne i South Australia i en pressemeddelelse.

Dermed har Tesla leveret batteriet inden 1. december, som var deadline, hvis ikke det skulle være gratis.

Skal hjælpe til at undgå tilbagevendende stømsvigt

Baggrunden for den store batteriløsning er, at South Australia gentagne gange de seneste år har oplevet massive strømsvigt.

Det sker fordi efterspørgslen fra forbrugerne - særligt om sommeren - overgår den strøm, el-nettet kan levere. Derfor bliver forsyningen simpelthen lukket midlertidigt ned for at beskytte el-nettet.

Det store Tesla-batteri, som får energi fra en vindmøllefarm, vil ifølge flere medier, bl.a. BBC kunne levere strøm til 30.000 husstande i en time.

Det bliver der ifølge myndighederne brug for allerede i den sommer, som står for døren i Australien.

- Verdens største lithium-ion batteri vil blive en vigtig del af vores energimix, og det sender den klareste besked om, at South Australia vil være ledende indenfor vedvarende energi med batterilagring, siger statens leder, Jay Weatherill i pressemeddelelsen.

Batteriet er en del af en større plan, der skal sikre en mere stabil strømforsyning i den australske delstat.