Tesla-milliardær advarer igen mod kunstig intelligens

Elon Musk har tidligere tændt advarselslampen - og nu gør han det igen: Kunstig intelligens er en dæmon, vi ikke kan kontrollere, siger han.

Elon Musk, der står bag Tesla, Paypal og en række andre selskaber, advarer nu igen mod kunstig intelligens. (Foto: © Courtesy of Sony Pictures Releas, © 2009 T Asset Acquisition Company LLC. All Rights Reserved.)

Vi bør tage os gevaldig i agt for at udvikle maskiner med kunstig intelligens, for potentielt kan vi ende med at skyde os selv gevaldigt i foden.

Sådan lyder advarslen nu igen fra IT-milliardæren Elon Musk, der er bedst kendt for Tesla-bilen, men som også forsøger at lave forretninger ud af rumfart i selskabet SpaceX. Kunstig intelligens er ikke blot en teoretisk mulighed, men kan blive virkelighed indenfor en årrække, og Musk har sågar selv skudt penge i et selskab, der roder med sådanne teknologier.

- Jeg mener, at vi skal være meget forsigtige med kunstig intelligens. Hvis jeg skal gætte på, hvad vores største eksistentielle trussel er, er det nok det. Så vi bør være forsigtige, sagde Musk på et symposium, arrangeret af MIT Aeronautics. Her beskriver han kunstig intelligens som en dæmon, vi måske ikke vil kunne kontrollere.

Interviewet er lagt på nettet her, og snakken om kunstig intelligens begynder ved tidsstemplet 1.07.40.

Ikke første gang

Elon Musk har også tidligere advaret mod udviklingen af kunstig intelligens, og den verdensberømte videnskabsmand Stephen Hawking stemte i med dystre fremtidsudsigter, fordi vi ikke vil kunne overskue konskvenserne af, hvad vi ender med at udvikle.

Hawking har kraftigt advaret mod en situation, hvor maskiner kan blive så intelligente, at de begynder at designe forbedringer til sig selv. Det kan sætte gang i en udvikling, der ikke nødvendigvis er i menneskehedens interesse, advarede Hawking i et interview med den britiske avis The Independent i maj i år.

Elon Musk har blandt andet sammenlignet kunstig intelligens med udviklingen af atombomben, og han har anbefalet, at lovgiverne indfører regulering på området inden det er for sent.

Kunstig intelligens er dog fortsat ikke lige om hjørnet, men Musk har også tidligere investeret i selskaber, der beskæftiger sig med fænomenet. Det gjaldt blandt andet selskabet DeepMind, der tidligere på året blev købt af Google. DeepMind udvikler foreløbig blot teknologi til brug for e-handel.