Tesla sætter dato på levering af mågevinge-bil

De første Model X- biler, bliver efter planen leveret til september. Firmaet er også så småt på vej med den første 'billige' Tesla.

Mågevinger giver Teslas Model X markant signatur. (© Tesla Motors)

Den har ladet vente på sig, men nu er den her...snart.

Teslas næste skud på stammen, Model X, bliver nemlig sendt på gaden til september.

Det skriver Tesla-bossen Elon Musk i et brev til firmaets aktionærer udsendt i forbindelse med det seneste kvartalsregnskab.

Første parti bliver ikke ret stort

På trods af at der nu er over 500 robotter 'ansat' på bilproducentens karosseri-fabrik, ender den nye SUV med de markante mågevingedøre (som Tesla kalder for falkevinger) i første omgang kun i få menneskers indkørsel.

- I tredje kvartal forventer vi at producere lige over 12.000 biler. Dette tal inkluderer et mindre antal Model X, skriver Musk i brevet.

Model X skule have været på markedet for flere år siden, men er gentagende gange løbet ind i problemer, der har udskudt bilens lancering.

Sådan ser Model X ud med mågevingerne smækket i. (© Tesla Motors)

Ny billig Tesla præsenteres i starten af næste år

Mere interessant for den almindelige forbruger er det måske, at Tesla sætter cirka-dato på præsentationen af firmaets første billige el-bil, Model 3, som angiveligt skulle få en amerikansk pris tæt på 35.000 dollars (240.000 kroner).

Model 3 vil blive fremvist i første kvartal 2016 (formentlig marts), med forventet lancering i slutningen af 2017.

Batteriet til den kommende 'billig-bil' vil efter planen blive produceret på Teslas egen GigaFactory, men det vides endnu ikke hvilken rækkevidde bilen får.

Dog forventer flere bilmedier, at både rækkevidden og accelerationen bliver et stykke under firmaets top-modeller.

Forskere hacker Model S

En af de ting der gør Tesla særlig, er muligheden for at sende opdateringer trådløst til bilerne, på samme måde som man opdaterer en app på sin mobiltelefon.

Dette er senest blevet brugt til at sikkerhedsopdatere Tesla, fordi to IT-sikkerhedseksperter fra firmaet Lookout, efter to års arbejde, havde fundet sikkerhedsbrister i Model S, som potentielt kunne udnyttes af hackere.

Sikkerhedseksperterne havde dog brug for fysisk at få adgang til bilen, for at kunne inficere bilen via et netværkskabel bag det digitale instrumentbræt. Herfter lykkes det delvist at overtage bilens styring.

Lookout har efterfølgende samarbejdet med Tesla om at få lukket sikkerhedshullerne, og Tesla Model S-ejere skulle altså, efter at have installeret den nyeste trådløse opdatering, igen kunne køre sikkert rundt i deres elektriske luksus-slæder.

De to IT-sikkerhedseksperter fremlægger på fredag de sikkerhedsproblemer de fandt på Model S. Det sker på den store hacker-konference DEF CON.