TEST Smart mobiltastatur får hjernen til at hakke

SwiftKey kan forudse det næste ord du vil skrive, men udfordrer samtidig måden tanker bliver omsat til ord.

Mobiltastaturet SwiftKey kan nogle tricks. Men selvom det er intelligent, er det ikke nødvendigvis godt at skrive på. (Foto: Nicolai Franck © DR)

Med iOS 8 åbnede Apple langt om længe op for, at iPhone-brugerne kan installere mobiltastaturer efter eget valg. En mulighed som folk med Android-telefoner har haft længe.

Men for danskerne har det alligevel været en træg start, da næsten ingen af de mest populære tastaturer understøtter dansk.

Men i starten af ugen kom et af de mest innovative tastaturer, SwiftKey, så endelig med dansk ordbog.

Det kan SwiftKey

SwiftKey kan helt basalt tre ting:

1. Foreslå det næste ord du formentlig gerne vil skrive.

2. Lære din skrivestil at kende, så tastaturet hele tiden bliver bedre til at foreslå de ord, du gerne vil bruge.

3. Hvis man foretrækker det, kan man skrive med lange glidende bevægelser fra bogstav til bogstav, i stedet for at indtaste bogstaverne et efter et.

Formålet er at sætte din skrivehastighed op og at undgå de evindelige tastefejl, som vi alle kæmper med på de små virtuelle keyboards.

Og lade det være sagt med det samme, SwiftKey kan nogle tricks.

Skriv en hel besked uden at taste et ord

Allerede når du opretter en ny besked, er SwiftKey klar med de tre første forslag. I mit tilfælde er det ‘Jeg', ‘Hej' og ‘Det'.

(Foto: Nicolai Franck © DR)

Vælger du et af ordene, foreslår SwiftKey så tre nye ord.

På den måde kan du i princippet skrive en hel besked uden nogensinde at taste et eneste bogstav.

“Jeg kan ikke rigtig vænne mig til at se dig igen”

Her er et par eksempler, på hvad man kan skrive ved kun at vælge de foreslåede ord.

“Jeg kan ikke rigtig vænne mig til at se dig igen”, eller “Det er en mærkelig måde at skrive på”.

Det er naturligvis ikke meningen, at man kun skal vælge ord SwiftKey foreslår, men det viser med al tydelighed, at tastaturet evner at vælge ord, som naturligt hænger sammen med det forrige ord.

Skriver du ‘Det' vil dine næste tre muligheder typisk være ‘var', ‘er', eller ‘kan' og så videre.

Føles som om min hjerne hakker

Og man må bare konstatere at SwiftKey gør et særdeles godt job med at forudse, hvad du vil skrive. Det er bare ikke ensbetydende med, at det er en fed måde at skrive på. Faktisk føles det, som om min hjerne konstant hakker.

Når jeg hele tiden orienterer mig om, hvorvidt det ord jeg gerne vil skrive dukker op blandt de næste tre foreslåede ord, så bliver det en underlig abrupt måde at skrive på. Det er som om der efter hvert eneste ord jeg skriver er et sekunds pause, inden jeg kan komme videre i min tankerække.

Normalt skriver jeg derudad i et flow direkte fra min tankestrøm. Ja, der er masser af tastefejl, som jeg må tilbage og rette, samtidig med at ‘auto correct' både retter rigtig og forkert. Men i det mindste skriver jeg i et flow.

Måske er det fordi, jeg ikke har brugt SwiftKey længe nok til at vænne mig til en ny måde at skrive på. Måske er min hjerne bare ikke omstillingsparat.

Skriv med en glidende bevægelse

Udover at forudse hvad du gerne vil skrive, er konceptet med SwiftKey, at man kan skrive i glidende bevægelser.

I stedet for at taste bogstaverne ind et ad gangen, kan man lade fingeren skøjte hen over tastaturet fra bogstav til bogstav. Det er smart når det virker, men jævnt ofte vælger SwiftKey ikke det rigtig ord, og så skal man alligevel tilbage at rette.

Min oplevelse er, at det er hurtigere bare at skrive det første eller de to første bogstaver af et ord, og så vælge det rigtige ord fra menuen med de tre forslag.

SwiftKey gør et godt job

Men det ændrer ikke ved at SwiftKey overordnet set gør et fantastisk godt job, og som nævnt bliver tastaturet hele tiden klogere på, hvordan du skriver, også hvis du bruger den glidende skrivestil.

Endnu klogere bliver det, hvis du giver det lov til at følge med i, hvad du skriver på Gmail eller Facebook.

Om man har lyst til at give en tastatur-app adgang til alt, hvad man skriver er en helt anden sag.

Tredjeparts-tastaurer læser alt hvad du skriver

Og det er værd at bemærke, at for at alle tredjeparts-tastaturer kan blive klogere på din skrivestil, så giver du dem netop adgang til alt, hvad du skriver.

Det advarer både Google og Apple om, når man aktiverer et nyt tastatur.

Nogle tastatur-apps følger endda med, når du skriver dine passwords. Det gør SwiftKey ikke. I stedet vil du opleve, at SwiftKey automatisk bliver udskiftet med det normale tastatur, når du står i et passwordfelt.

Vær opmærksom på hvilke tilladelser du giver

En ting er passwords, en anden er kreditkortoplysninger. For nogle tastatur-apps samler nemlig også data ind, når du udfylder en betalingsform på nettet.

Det siger SwiftKey, at de ikke gør, og så man jo bare håbe, at det er sandt.

Skulle du på et tidspunkt fortryde, at SwiftKey har lært dig at kende, kan de personlige data SwiftKey har indsamlet slettes inde i appens indstillinger.

SwiftKey kan hentes gratis til både iPhone og Android.

Artiklen er blevet opdateret med en uddybning af muligheden for at skrive med glidende bevægelser.

Facebook
Twitter