Tidsrejse: Det er matematisk muligt

Ifølge matematikerne bag en ny tidsrejse-formel er hop frem og tilbage i tiden ikke kun et sci-fi fænomen.

Den nye matematiske formel er offentliggjort under titlen "Traversable acausal retrograde domains in spacetime" - forkortet TARDIS. Mon ikke der er en henvisning til den populære BBC-serie om Doctor Who, der i sin tidsmaskine TARDIS'en kan rejse i tid og rum? (Foto: Mike Blake © Scanpix)

- Folk tror, at tidsrejser er fiktion. Vi har tendens til at tro, at det ikke kan lade sige gøre, fordi vi ikke gør det. Men matematisk er det faktisk muligt.

Sådan siger fysik- og matematikforskeren Ben Tippett i en pressemeddelelse fra University Of British Colombia i Canada om tidsrejser.

Og han har noget at have udtalelsen i.

Sammen med en amerikansk kollega ved navn David Tsang har han netop fået sin matematiske formel for tidsrejser offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Classical and Quantum Gravity.

Tidsrejser skal foregå i bokse

Formlen inddrager både elementer fra matematikken og fysikken i et forsøg på at lave en såkaldt tidsboks (timeboks), som kan transporteres i både tid og rum.

Og helt centralt for formlen står Einsteins generelle relativitetsteori.

Teorien arbejder nemlig med det fysiske begreb rumtid: Ud over de tre dimensioner, som vi kender fra det tredimensionale rum, findes en fjerde dimension: Tid.

Og det giver mulighed for at tænke i et rumtids-kontinium, hvor alle rummets retninger og tid er forbundet i universets såkaldt buede stof.

Bøjer tiden

For at kunne bevæge sig i tid kræver det ifølge formlen, at tidsboksen fysisk kan bevæge sig hurtigere end lysets hastighed. Og så kræver det, at man kan bøje tiden:

-Min tidsmaskinemodel kræver, at man bøjer rumtid. På den måde kan tid nemlig blive en cirkel i stedet for en linje for de mennesker, der er inde boksen, forklarer Ben Tippett.

En skuffelse i Ben Tippetts arbejde er dog, at skulle boksen bygges, ville det kræve et 'eksotisk stof', som kan bøje rumtid. Men det stof findes ikke, og matematikeren er ikke selv overbevist om, at det nogensinde kommer til at eksistere.

En sjov måde at bruge matematik og fysik på

Det stopper dog ikke Ben Tippett i at arbejde videre, fortæller han:

- At studere rumtid er både fascinerende og fyldt med problemer. Og det er også en sjov måde at bruge matematik og fysik, fortæller han og fortsætter om sin egen formel:

- Eksperter i mit felt har undersøgt muligheden for at lave matematiske tidsmaskiner siden 1949. Min forskning præsenterer en ny måde at gøre det på, siger han.

Facebook
Twitter