Tinglysningsretten om datakopiering: Ikke sikkert det er ulovligt

Det er svært at forhindre kopieringer af offentlige databaser, lyder det fra Tinglysningsretten.

Man ved ikke, hvem der står bag kopieringen, men domænet blev for fire dage siden registreret gennem et selskab i Bahamas. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der er ikke nødvendigvis noget ulovligt i, at ukendte personer har kopieret den danske tingbog over på en hjemmeside, hvor man nu kan søge direkte efter navne.

Det siger retspræsident for Tinglysningsretten, Søren Sørup Hansen, der netop nu undersøger sagen.

- Undersøgelserne går på at finde ud af, hvem der har indhentet oplysningerne, og så skal Datatilsynet undersøge, om de har tilladelse til at opbevare og til at videreformidle oplysningerne, siger Søren Sørup Hansen.

- De har søgt offentligt tilgængelige oplysninger frem på helt sædvanlig vis. Hvis der er noget ulovligt, så er det, at de viderebringer oplysningerne, og det undersøger vi nu.

Direkte adspurgt, om systemet kan gøres mere sikkert, er svaret klart.

- Det mener jeg ikke, det kan. Det er så sikkert, som det kan være, når det skal være et offentligt tilgængeligt register.

- Jeg tror, at det bliver vanskeligt at sikre sig helt i de her digitale tider. Man kan få mange oplysninger via CPR-nummer, og jeg er bange for, at man ikke kan sikre sig helt, fordi de begynder at samkøre mange forskellige typer af registre, og så får man nogle oplysninger, der måske er utilsigtet, siger Søren Sørup Hansen.

Han vil ikke udtale sig om, hvor problematisk han selv synes, kopieringen er, eller om han mener, der ligger et problem i, hvordan man i dag offentliggør den slags registre.

I den officielle Tingbog kan man søge via specifikke adresser. På den nye hjemmeside er der flere søgemuligheder, hvor man også kan søge på et bestemt navn og se boligforhold.

Samtidig optræder flere personer med hemmelige adresser.

Sagen kort

  • En dansk, offentlig database er efter alt at dømme blevet ført udenfor EU.
  • Personer har kopieret den danske elektroniske tingbog og oprettet en hjemmeside med alle oplysningerne.
  • På hjemmesiden kan man ved blot at søge på et navn finde oplysninger på alle ejerboligejere og andelsboligejere. Også dem med hemmelig adresse.
  • Oplysninger om langt over en million ligger nu på hjemmesiden.
  • Man ved ikke, hvem der står bag kopieringen, men domænet blev for fire dage siden registreret gennem et selskab i Bahamas.