TIP Sådan får du styr på nettets ordstrøm

Nettets strøm af læsestof vokser hastigt. Heldigvis er der masser af apps og tjenester, der kan hjælpe dig med at få styr på ord-tsunamien.

Strømme af ord (Foto: Anders Høeg Nissen © Copyright 2015. All rights reserved.)

Selvom YouTube og andre videosites er ultrapopulære, så handler nettet dog for mig stadig om ord. Nettet er noget, jeg først og fremmest læser.

Og jeg læser hver dag - artikler, kommentarer, nyheder, portrætter, analyser, debatter, rapporter, tweets, anmeldelser og meget, meget mere.

Det er svært ikke at blive overvældet af denne ordstrøm, og derfor bruger jeg en lille håndfuld apps, tjenester og tricks, når jeg skal have styr på de mange tekster.

Omdrejningspunktet er dog min favorit-læsetjeneste Pocket (som man kan læse mere om nedenfor).

Indsamlingen - det store trawl

Til hverdag får jeg som mange andre masser af artikel-links via sociale medier, hvilket for mit vedkommende især vil sige Twitter.

Hvis jeg ser en artikel jeg gerne vil læse senere, så ryger den videre til Pocket, enten via mail eller via indbygget genvejstast, afhængig af hvilken Twitter-app jeg bruger.

Hvis éns Twitter-app ikke har integreret muligheden for at sende til Pocket, så kan man jo benytte sig af tjenesten IFTTT, og fx sørge for at de tweets man markerer som favorit automatisk bliver gemt i Pocket.

Hvis jeg mere systematisk er igang med at trawle mine kilder igennem, så begynder det hele i rss-læseren Feedly.

Her følger jeg for tiden lige under 100 kilder, og får artikelstrømme fra så forskellige sites som Scientific American, Treehugger og XKCD.

Udover at Feedly giver et godt overblik og gør det nemt at scrolle igennem overskrifter og korte sammendrag, så er det helt enkelt at markere hvilke artikler jeg gerne vil se nærmere på senere.

Jeg kan gemme artiklerne i Feedly selv og så læse dem dér ved lejlighed, men som regel sender jeg dem direkte videre til Pocket med bare et enkelt klik.

I samme ombæring kan jeg tilføje 'tags' eller etiketter, så jeg fx ved om det er en nyhed, en artikel til research, eller "bare" hyggelæsning.

Pocket er mit artikelbibliotek i lommen

Og så kommer vi til selve læsningen, der i vid udstrækning altså foregår i Pocket.

Pocket er en slags artikelbibliotek, der gør det nemt at bladre sig igennem de efterhånden mange artikler, man typisk får samlet sammen.

I den ene side af skærmen har man sin læseliste, og i den anden side den artikel man er igang med.

Og en af de smarte ting ved Pocket er så, at den nøjes med at hente den skrabede version af artiklen, så alting er nemt at læse, i en imødekommende skrifttype, og uden annoncer og andre forstyrrelser.

Man kan også skifte skriftstørrelse, og vælge mellem lys og mørk baggrund, alt efter om man læser i dagslys eller ved aftentid.

Del videre - med dig selv eller andre

Når man er færdig med at læse klikker man bare på fluebenet, og så bliver artiklen arkiveret. Eller man kan tilføje tags, dele med en ven, eller sende artiklen videre igen - på Twitter, i Evernote eller hvor man nu har lyst.

Personligt sørger jeg for at sende de bedste og vigtigste artikler til notetjenesten Evernote, som jeg blandt andet bruger som research- og skriveværktøj. Så er det samlet ét sted.

I øvrigt sendte Pocket mig en statistik over min læsning i 2014, som fortæller at jeg har haft 3.048.366 ord igennem appen, eller hvad der svarer til 65 bøger. Jeg må dog indrømme, at det nok ikke er samtlige 3 millioner ord jeg har læst lige grundigt...

Det hører med til historien, at Pocket bare er én af flere tilsvarende tjenster, med Instapaper og Readability som et par af de mest populære.

Fyld de små pauser med ord

I sidste uge kom så endnu en app, der godt kunne blive en del af min ugentlige læserutine.

Appen hedder Short, og er i første omgang til iOS, men en Android-version er lige på trapperne.

Ideen med Short er enkel - den sorterer simpelthen artiklerne i Pocket (eller Instapaper eller Readability) efter længde.

På den måde er det nemt lige hurtigt at vælge en artikel afhængig af om man har 2 minutter, 5 minutter eller måske en hel halv time at læse i.

En oplagt ting at benytte sig af, så man ikke altid bare står og dimser i Fjæsen, på Instagram eller med Twitter i de ledige stunder...