Tjen penge med din bil

Det er ikke nødvendigt at eje en bil, men har man en kan man tjene penge på at leje den ud

(Foto: Jonas Klinkvort Laursen)

Airbnb. Popexpert. SnapGoods. Easybring.

Deletjenester og private udlejningsnetværk bobler frem allevegne, og er godt igang med at omkalfatre den globale økonomi - i hvert fald ifølge fortalerne og de mange startups på området.

Airbnb har gjort det almindeligt at bo i private lejligheder i ferien, og også mange danskere tjener en ekstra håndøre på at leje egne boliger ud, når de selv er væk.

Efter lejligheder og værelser er turen nu for alvor ved at komme til biler.

Del din bil og tjen penge

Vi har allerede i flere år haft delebiltjenester, hvor man som abonnent har adgang til at booke fra en flåde af biler.

Og tjenesten Ants har også i et stykke tid koordineret persontransport mellem private, så sæderne i de ellers mange tomme biler bliver udnyttet bedre.

Og for nylig åbnede så MinBilDinBil, Danmarks første ægte person-til-person private biludlejning.

Nabo-til-nabo

Grundlæggende fungerer det ligesom de tilsvarende tjenester i udlandet, der har eksisteret i et par år - fx det franske Buzzcar - og ideen er enkel:

Hvis man har en bil, og den står stille en stor del af tiden, så kan man leje den ud til andre, som ikke har bil, eller skal bruge en anden slags bil end den de har.

Det er godt for folk, som ikke er bilejere, og det er godt for bilejere som kan tjene en ekstra skilling.

Der er også mange som mener, at det er godt i en global, samfundsøkonomisk sammenhæng, fordi det netop udnytter en ressource, der ellers bare ligger stille hen.

På den måde kan vi slippe afsted med at producere færre biler, og der vil måske også blive mindre behov for nye parkeringspladser.

Også udfordringer

Der er naturligvis udfordringer, fx omkring spørgsmålet om tillid mellem brugerne (kører de pænt? ryger de i min bil?), og om forsikring hvis noget skulle gå galt.

Men Buzzcar og de andre udenlanske tjenester har kørt ganske udmærket i lang tid efterhånden, så mon ikke også MinBilDinBil nok skal få styr på tingene?

Kør pænt derude!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk